Domokos: a versenyképesség tovább fokozható

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Nincs bebetonozva a 4 százalék feletti gazdasági növekedés, fel kell készülni egy rosszabb időszakra is, a megfelelő költségvetési fedezettel.


Az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács tagja szerint a versenyképesség tovább fokozható, ám nagy kihívás elé állítja a szakembereket az adópolitika és a munkaerőpiac reformja, csakúgy, mint a hatékony brüsszeli forráselosztás kérdése – írja az Origo. Domokos László szerint a 2009 óta működő KT jelentős szerepet vállalt abban, hogy sikerült Magyarországot kivezetni az adósságcsapdából, és sikerült csökkenteni a GDP-arányos államadósságot. Az elmúlt 4-5 évben sikerült talpra állítani a magyar költségvetést, amihez azonban szisztematikus lépésekre volt szükség – mondta.

A tervezett adóbevételeket jócskán sikerül felülteljesíteni, ezért év közben már nem azon kell gondolkodni, hogy a költségvetésben a kormány honnan vesz el forrást a hiánycél tartása érdekében, hanem azon, hogy hová és milyen módon osztja el a többletbevételeket.

"Szilárd meggyőződésem, hogy az adócsökkentés nem állhat meg" – mondta Domokos. A legfontosabbnak a béreket terhelő adók további, szisztematikus csökkentését nevezte, mivel Magyarország áttért a munkaalapú gazdaságra, úgy, hogy rekordon van a foglalkoztatottak aránya.

A munkát terhelő adók már megközelítik az európai átlagot, de a környező országokhoz képest tovább kell folytatni a csökkentést. Szerinte ha versenyképes lesz a munkát és a tőkét terhelő adók mértéke, akkor majd a többi adónemhez is bátrabban lehet hozzányúlni.

Domokos szerint fejtörést okoz, hogy ha egy nagyberuházás több évig is elhúzódik, akkor az hogyan maradhat az előre meghatározott pénzügyi keretek között. Célszerűnek tartaná a beruházási törvény megalkotását, ami az állami beruházásokat szabályozná, és a határidők fogalmát is tisztázná.

Kiemelten figyelni kell szerinte az uniós források felhasználását, mivel a fegyelmezett költségvetés csak akkor tartható be, ha ezeken a területeken is fegyelem van.

A bürokráciát tovább kell csökkenteni, ám az még pontosan nem látszik, hogy az állam mely területeken változtatna, illetve honnan vonulna ki. Ez egész Európára vonatkozik – mondta.

Domokos szerint azt is szem előtt kell tartani, hogy nincs bebetonozva a 4 százalék feletti gazdasági növekedés, fel kell készülni egy rosszabb időszakra is, a megfelelő költségvetési fedezettel.

"A közgazdasági törvényszerűségek és a jelenlegi világgazdasági folyamatok alapján egészen biztos, hogy előbb-utóbb szembe kell nézzünk egy újabb gazdasági válsággal" – mondta. A versenyképesség fokozható, mind a beruházások ösztönzésével, mind pedig a munkaerőpiac, illetve az adópolitika szabályozásával.