Demján: a vasárnapi zárva tartással 250 milliárdot bukhatunk el

-

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében.


Demján szerint a kereskedelmi értékesítés átlagosan ötször annyi hasznot hoz az államnak, mint az ipari termelés. Míg az ipar átlagosan 5 százalékos haszonnal dolgozik, addig kereskedelemben a 27 százalékos áfa jóval több ennél. Ha a költségvetésből bevétel esik ki, akkor azt pótolni kell, új adó jön, mint az útdíj vagy a napelemekre kivetett adó -jegyezte meg. A VOSZ elnöke szerint a vasárnapi zárva tartásról érdemi egyeztetés hiányában, egy üzleti terv alapján szűk körben eldöntött intézkedés támadás a vállalkozók tulajdona ellen, ami morálisan is elfogadhatatlan. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormányzati technológia során a versenytársakat adókkal, szabályzókkal tönkreteszik, majd olcsón felvásárolják, monopolhelyzet teremtve a piacon.Ott a népszavazási kezdeményezés a választási irodánál

Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke a Demjánnal együtt tartott sajtótájékoztatón pedig közölte, hogy a Liga a VOSZ-szal együtt adott be népszavazási kezdeményezést az üzletek vasárnapi zárva tartása ellen, amit a Nemzeti Választási Iroda kedden átvett. Gaskó úgy tartja, hogy nem lesz egyszerű menet a népszavazás, mivel 2012 óta több mint 50 százalékos részvételi arányt ír elő az alaptörvény. Elvileg azonban elérhető ez a részvételi küszöb, hiszen a Liga elnökének tudomása szerint az érintett kiskereskedelmi cégeknél a munkavállalók több mint 80 százaléka ellenzi az intézkedést.


30 ezer munkahely megszűnéséről beszélt

Gaskó szerint az üzletek bezárása miatt 25-30 ezer munkahely fog megszűnni. Ehhez hozzáadódik, hogy az intézkedés a kapcsolódó kiszolgáló tevékenységekben - logisztika, beszállítás – további mintegy 15 ezer munkahely megszűnését jelentheti, elérve így az 50-55 ezres számot. Közölte azt is, hogy a VOSZ és a Liga együttműködési megállapodást írt alá, és a megegyezés szerint, ha sikerül a népszavazással elérni a vasárnapi nyitva tartást, akkor javasolni fogják a vasárnapi pótlék jelentős mértékű megemelését, valamint a vasárnapi munkában való önkéntes részvétel megteremtését olyan módon, hogy évi legfeljebb 12 alkalomra lehessen vasárnapi munkára kötelezni a munkavállalót, megengedve, hogy ettől kölcsönös megállapodással eltérjenek. Javasolják továbbá a jelenlegi egy helyett havi két vasárnapi pihenőnap előírását is. Ha a törvényhozáson ez nem menne át, akkor ágazati jellegű megállapodásokat kötnének.


Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a külföldi példákról beszélt. Szerinte alaptalan a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban külföldi példákra hivatkozni. Nyugat-Európában egyedül Franciaországban, Németországban és Ausztriában van jelenleg szigorú vasárnapi zárva tartás, de mind Németország, mind Franciaország oldani kezdte az intézkedést, az előbbi országban tartományi hatáskörbe delegálták a kérdést. Lengyelországban, Írországban, Portugáliában, ahol domináns a katolikus vallás, nincsen ilyen rendelkezés – jegyezte meg.