CSOK-kisokos: ez kell, hogy odaadják a 10+10 milliót

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Néhány banknál már igényelhető az új támogatott lakáshitel. Összeszedtük, mire lesz szüksége annak, aki a maximális 20 millió forintot szeretné megkapni: türelemre, sok iratra és – paradox módon – sok pénzre.


Bár a Bankszövetség a napokban közölte, hogy a bankok februártól várják az átalakított lakástámogatási rendszerben elérhető hitelekre, azon belül is a három gyerek vállalása vagy megléte esetén a 10+10 millió forintos csomagra jelentkezőket, vannak hitelintézetek, amelyek már most készen állnak a rohamra.

Eddig az FHB és az OTP jelentette be, hogy befogad igényeket. A Buksza tesztelte a rendszert. Budapesten egy FHB- és egy OTP-fiókba látogattunk el a héten, hogy megnézzük, valóban befogadják-e a 10+10 millió forintos igényeket. Arról is érdeklődtünk, miként érdemes bejelentkezni a meglehetősen bonyolult és szigorú követelmények mellett elérhető, maximálisan 10+10 milliós csomagra.

Azt a fiókokban is megerősítették: valóban befogadják az igényeket. Ez azonban még rendkívül távol áll az elfogadástól. Először is egy rakás igazolásra lesz szükségünk. Például 30 napnál nem régebbi NAV-os igazolásra arról, hogy nincs tartozásunk. Ez a papír nincs mindenkinek a zsebében, ahogy a kétéves munkaviszonyról szóló igazolás sem. Ez sem elég azonban. Azt, hogy a feltételek szigorúak és bonyolultak, az is jelzi, hogy egy több mint 50 oldalas tájékoztatóanyagot is át kell néznünk az igényléshez.

Az OTP-fiókban azt mondták, lesz erre időnk, nem érdemes kapkodni. A támogatás igénylése előtt a brosúrákon túl nem árt áttekinteni a családi büdzsét. Nem mellesleg ki kell nézni a lakást, amelybe a család költözni fog. És természetesen, ha még nincs meg a maximális támogatáshoz szükséges három gyerek, akkor a gyerekvállalást is meg kell tervezni.

Alapvetően ezekkel az információkkal felvértezve érdemes tájékozódni a bankban, hogy az adott családnak valóban jár-e a 10+10 millió.


Ezek biztosan kelleni fognak

 • Személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, adóigazolvány (külföldi állampolgárok esetén útlevél).
 • Gyerekek adóigazolványa, személyi igazolványa vagy útlevele és lakcímkártyája (megelőlegezett támogatás esetén a gyermek[ek] megszületését születési anyakönyvi kivonattal, adóigazolvánnyal és lakcímkártyával kell igazolni).
 • A NAV 30 napnál nem régebbi, együttes igazolása arról, hogy az igénylőknek nincs köztartozásuk (ez az igazolás nem kell, ha az igénylők benne vannak a köztartozásmentes adózókat felsoroló NAV-adatbázisban).
 • Erkölcsi bizonyítvány.
 • Házastársak esetén házassági anyakönyvi kivonat.
 • Elvált szülők esetében a kiskorú gyermek elhelyezéséről szóló bírósági ítélet. Örökbefogadás esetén a gyámhatósági engedély.
 • Ha magzatra (is) vagy magzatokra igénylik a 10+10 milliót, akkor a szülész-nőgyógyász szakorvostól kell 8 napnál nem régebbi igazolás arról, hogy a várandósság időtartama túl van a 24. héten
 • A 10+10 millióhoz szükség van arra a tb-igazolásra is, amely bizonyítja a legalább kétéves munkaviszonyt.
 • Iskolai igazolás arról, hogy a 20 évnél idősebb, de 25 évnél fiatalabb gyermek nappali tagozatos tanuló.
 • Adásvételi szerződés, méretezett alaprajz. Építkezés esetén építési engedély, tervdokumentáció, költségvetés.
A fenti dokumentumok biztosan kelleni fognak, de továbbiakra is szükség lesz banktól függően, valamint attól, hogy lakásépítésről vagy új lakás vásárlásáról van-e szó.


Főszerepben az értékbecslő

Egy sima lakás- vagy jelzáloghitel-igénylésnél az értékbecslő feladata viszonylag egyszerű volt: felmérte a fedezetként szolgáló lakást, beküldte a bankba a véleményt, majd anak alapján jött a hitel (minden egyéb feltétel megléte esetén). A 10+10 milliós csomagnál azonban nagyban megnő az értékbecslő felelőssége, hiszen ő lesz az, aki első körben ellenőrzi, végső soron igazolja a bank felé, hogy a lakás megfelel a támogatás feltételeinek.


Fizetésre is gondolni kell

Gondolni kell arra is, hogy a 10+10 milliós csomagon belül, a 25 évre maximum 3 százalékos kamattal felvehető hitelnél az igénylők megfeleljenek a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) feltételeinek. Vagyis annak, hogy a jövedelem maximum 50 százalékát lehet hiteltörlesztésre fordítani. (400 ezer forintot meghaladó havi nettónál 60 százalék a korlát.)

A 10 millió forintos hitel havi törlesztőrészlete

 • 25 év esetén közel 48 ezer forint,
 • 20 év esetén 55,5 ezer forint,
 • 15 évnél 69 ezer forint,
 • 10 évnél pedig 96,5 ezer forint.
Ugyanez az átlagos piaci kamatokkal számolva 25 évre 63 ezer forint, 10–20 évre pedig 70,3–110 ezer forint lenne.

Vagyis a nagyon alacsony jövedelműeknek esélyük sincs arra, hogy igényeljék a hitelt, de azoknak sem árt számolni, akik más kölcsön vagy hitelkártya után törlesztenek hónapról hónapra.Drágább a leves?

Van azonban még egy fontos kitétel, amit nem árt figyelembe venni. A CSOK-szabályok szerint a 10+10 millió legalább 60 négyzetméteres új lakáshoz vagy legalább 90 négyzetméteres új családi házhoz jár. Az ingatlan.com pénteken megjelent elemzése szerint Budapesten az új építésűként hirdetett, 60 négyzetméteresnél nagyobb lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, így minimum 32,1 millió forint kell a megvásárlásukhoz. Ebből az is látszik, hogy a fővárosban még a maximális támogatást feltételezve is még több mint 10 millió forint saját erő kell egy új lakás megvásárlásához.

Az ingatlan.com szerint a második legdrágább hely Székesfehérvár, ott a szóban forgó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 380 ezer forint volt, azaz a városban átlagosan 22,8 millió forint kell egy lakáshoz. A sorban Debrecen következik 345 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, így ott 20,7 millió forintból kijöhet egy a támogatási feltételeknek megfelelő új lakás.


Győrben 307 ezer forint az átlagos négyzetméterár, ami 60 négyzetméterre vetítve 18,4 milliót jelent, Pécsett pedig 287 forint, így utóbbi városban már alig több mint 17 millióból is kijöhet egy CSOK-kompatibilis lakás.