Csődbe ment az államadósság-kezelő Töröcskei takarékszövetkezete

Fotó: MTI/Mohai Balázs / MTI/Mohai Balázs

-

A fizetésképtelenség határára sodródott a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet. Harmincmillió forintig kártalanítják azokat, akiknek ott van a pénzük.


A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását, mert már a felügyeleti biztosok sem láttak esélyt arra, hogy helyreálíltható a pénzügyi egyensúly. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. A takarékszövetkezetnél folytatott vizsgálat, a feltárt, de a közleményben nem részletezett körülmények, és a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján az MNB arra a következtetésre jutott, hogy a folyamatok visszafordíthatatlanok. Az MNB közléséből annyi valószínűsíthető, hogy a takarékszövetkezet hitelezési gyakorlatában lehettek hibák, túl sok pénzt helyezett ki, túl nagy kockázatra. Az MNB már november 5-étől felügyeleti biztosokat nevezett ki a takarékszövetkezethez. Néhány nappal később Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezetője, a Széchenyi Bank alapítója maga közölte, hogy jelentős tulajdonnal bír a takarékszövetkezetben. Azt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tulajdonosok elkötelezettek az intézmény mellett, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a pénzintézet prudens, vagyis átlátható működése fennmaradjon. (A Széchenyi Bank az, amelyiknek az állam a többségi tulajdonosa, és ekként ajánlatot tett a magyarországi Raiffeisen Bankra, ám azt az osztrák tulajdonosok visszautasították.)


Harmincmillióig nem kell izgulniuk a betéteseknek

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a hitelintézetekről szóló törvény alapján az engedély visszavonását követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forintig) kártalanítja a betéteseket. Az OBA a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít majd. A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél 13 ezren tartják pénzüket. Mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban alig haladja meg az egy ezreléket.