Csillagászati pénzért mérik fel, mennyi arany bányászható idehaza

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 200 millió forintot ad a tanulmányért a KPMG Tanácsadó Kft.-nek.


A közbeszerzési tenderen egyedül a világ négy nagy tanácsadócége egyikének, a KPMG-nek a magyarországi leányvállalata adott be ajánlatot, igaz, nem is hagytak túl sok időt a pályázgatásra, hiszen az ajánlattételi felhívástól számított három napon belül már készen is kellett lenni a javaslattal.


A feladat az, hogy felmérjék két recski bánya, a Recsk I. – rézérc és a Recsk II. – nemes- és színesfémérc bányatelek újrahasznosításának lehetőségét, és erre megvalósíthatósági tanulmányt készítsenek. Ebben fel kell mérni az ásványvagyont, és ki kell számolni, hogy az állam milyen feltételekkel adhatja koncesszióba a bánya művelését. Figyelembe kell venni a jogi, a műszaki feltételeket, számba kell venni a gazdasági, foglalkoztatási hatásait, valamint a környezetvédelmi szempontokat.

A tanulmányért 200 millió forintot fizet az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

A Heves megyei rézbányát és a színesérc-lelőhelyet, ahol arany is van, már 2008-ban meghirdették, ám nem volt jelentkező, 2011-ben viszont az MNV igényt jelentett be a bányászati jogra. A vagyonkezelő még idén ki akarja írni a koncessziót a bányanyitásra, amitől azt várják, hogy munkahelyeket is teremt a megyei szinten még mindig 6-7, de egyes településeken 15-20 százalékos munkanélküliséggel küzdő térségben.

A kibányászható réz, arany és más színesfémek értéke egy korábbi tanulmány alapján több százmilliárd forintra tehető, de az összeg akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja.