Búcsúzhatunk a magyar málnától

Fotó: Pixabay

-

A dolgozók bére egyre nagyobb arányt képvisel a málna árában, ezzel csökken a termelők jövedelme.


Eltűnhet a magyar málna a piacról, a termelők szerint ugyanis egyre kevésbé éri meg a nagy kézimunkaerő-igényű tevékenységgel foglalkozni – írja pénteki számában a Magyar Idők.

Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak azt mondta: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete, és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett évente Magyarországon, mára azonban a teljes megtermelt mennyiség másfél-kétezer tonnára csökkent.

Nincs, aki foglalkozzon a korábban házak mellett termesztett növénnyel, és a nagyobb ültetvényekre sem találnak munkást. A dolgozók bére pedig egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, ezzel csökkentve a termelés jövedelmezőségét.

Magyarországon a hatszáz forintért értékesíthető málna kilójából kétszáz forintot tesz ki a betakarítási költség, miközben Szerbiában, Romániában és Ukrajnában fillérekért dolgoznak az ültetvényeken.

A helyzetre gyakorlatilag nincs megoldás, a növekvő munkaerőköltségeket a fogyasztók nem fizetik meg. Ha dupla áron lehetne eladni a gyümölcsöt, akkor megérné, a vásárlók azonban egyelőre nem fogadják el az áremelést – tette hozzá.

A probléma minden nagy kézimunka-igényű gyümölcsnél jelentkezik. A szakember szerint ezek a növények lassan eltűnnek a magyarországi termőterületekről.