Bekeményít a kormány: nekimennek az Ubernek

Fotó: Vs.hu / Hirling Balint

-

Már a kormány előtt van az előterjesztés, mely az eddigieknél jóval szigorúbban büntetné a Uber-sofőröket. Rendszámelvétel is jöhet, több százeres bírság már van, a kormány gyakorlatilag betiltatná az Ubert.


„A kormány elkötelezett amellett, hogy szigorúan fellépjen a jogellenesen, a magyar jogszabályokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, adót nem fizető Uber ellen" - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Fónagy János parlamenti államtitkár. Ennek megfelelően a szerdai kormányülésen tárgyalják azt az NFM-előterjesztést, melynek értelmében az uberezésen kapott sofőröknek már a helyszínen levennék a rendszámát a rendőrök. Mint mondta, nemcsak adózási gondok vannak, hanem az Uber-sofőrök semmilyen más előírást sem tartanak be, így például nincs fuvarozói engedélyünk, nem végeztek személyszállítási tanfolyamot, nem mentek át a taxisoknak kötelező szigorúbb egészségügyi vizsgálaton, de például amíg a taxisoknak elő van írva, hogy maximum hány éves lehet az autójuk, illetve legalább mekkorának kell lennie a csomagtartónak, addig az Uberesek ezt a szabályt sem tartják be.

Végleges döntés még nincs, ám ha a kormány is jóváhagyja a tervet, akkor az viszonylag hamar életbe léphet, hiszen egy meglévő rendelet módosítanának - mondta Fónagy. Az államtitkár szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben a rendőrség több Uber-sofőrt is 800 ezer forintos bírsággal büntetett a jogellenes tevékenysége miatt, ahogy a NAV is “több intézkedést hozott” uberesek ellen.

Fónagy szerint az Uber hollandiai központja minden együttműködést megtagadott, letiltották a szolgáltatást ellenőrizni kívánó NAV-osok bankkártyáit, mondhatni “agresszív” volt a magatartásuk. Az államtitkár szerint egyébként részben ennek is köszönhető a keményebb kormányzati fellépés.

A taxisok azonban Fónagy szerint nem elégedtek meg ennyivel sem, többen kérték magának a mobilalkalmazásnak a letiltását, mondván ez “ugyanolyan illegális tevékenység, mint a gyermekpornográfia, vagy a tiltott online szerencsejáték”. Ennek a lehetőségét az NFM egyelőre vizsgálja, ha kell, megteszik a szükséges lépéseket - mondta Fónagy.

Az Uber egyébként az egyeztetésen nem vett részt. Mint a VS.hu-nak elmondták, a konkrét eseményre nem is kaptak meghívót.