Befürödhetnek az oroszok az olajjal

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Németh György

-

Búzájuk viszont lesz bőségesen, a világ vezető exportőrei lehetnek.


Több mint 14 dollárral csökkent az Urals típusú orosz nyersolaj hordónkénti átlagára az idei első kilenc hónapban éves összevetésben. Az orosz pénzügyminisztérium szerint az Urals átlagára 39,92 dollár volt az idei első kilenc hónapban. Ez kicsit több mint negyedével alacsonyabb a tavalyi első kilenc havi átlagárnál.

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, a költségvetés jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából. A helyzet kicsit javulhat, ha az OPEC valóban megegyezik novemberben az olajkitermelés csökkentéséről. Irak már most bejelentette, hogy jövőre inkább fokozná a kitermelést – írja a Privátbankár.
Alekszandr Tkacsev, az orosz mezőgazdasági miniszter pedig azt közölte, hogy Oroszország idei gabonatermése rekordszintű, legalább 116 millió tonna lesz, nagyobb az eddig várt 113 millió

A szovjet idők után eddig a legtöbb gabonát, 108,1 millió tonnát 2008-ban takarították be. Akkorban volt év, 1978, amikor a tárolókba 127,8 millió tonna gabona került (a jelenlegi orosz területről).
Oroszország idei gabonaexportja elérheti a 40 millió tonnát, ezen belül a búzakivitel a 26-30 millió tonnát. Oroszország ezzel a júliustól számított egy évben ismét a világ vezető búzaexportálója lehet, hasonlóan a június végével záródó évhez.