Bankot váltana? Várjon október 29-ig!

Fotó: MTI/MTVA / Manek Attila

-

Pofonegyszerűvé válik október végétől a bankváltás: mindent a bankoknak kell intézniük. Az új alapszámla-szabályozás hozhat ügyfélmozgást.


A végletekig leegyszerűsödik a bankváltás menete egy most megjelent, október 29-től hatályos kormányrendelet szerint. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály gyakorlatilag a régi és az új bankot kötelezi arra, hogy az ügyfél helyett elvégezze az átadás-átvételt. Az új szabályozás uniós kötelezettség, a közösségi rendelkezést 2018-ig kell minden tagállamnak a saját jogrendjébe átültetni.


Az új rendszerben az ügyfélnek egyetlen feladata lesz: be kell mennie a számára szimpatikus bank még szimpatikusabb fiókjába, és közölnie kell: ide kívánja hozni a számláját. Ezt követően meg kell hatalmaznia az új bankot, hogy a számlaváltás során az ügyfél helyett eljárjon. Ez praktikusan azt jelenti: a bank a meghatározott csoportos beszedési megbízásokat, állandó átutalásokat és egyéb műveleteket átvezeti a régi számláról az újra. Az ügyfél meghatározhatja, mikortól álljon át a rendszer, de akár hat napon belül elintézhető, hogy már az új számlaszámról menjenek az utalások.

A magyarok egészen alacsony arányban hajlandók bankot váltani, ami a jelenleg még hatályos szabályozás fényében nem is csoda. Az ügyfélnek először is mindennel el kell számolnia a régi banknál, minden szerződést, megbízást fel kell mondania. Ezt követően ezeket a megbízásokat újra kell kötnie az új banknál. S itt nemcsak a banki megbízásokra kell gondolni, hanem a díjnetes szerződésekre is. Ennek fényében nem kell csodálkozni azon, hogy a lakosság nem szívesen tölt órákat a bankfiókokban - akkor sem, ha egyszeri ráfordítás után jelentős összegeket spórolhat meg a banki díjakon.


Benne lesz az árban ez is


Szeptember vége felé új motivációt kaphatnak ugyanakkor a számlatulajdonosok. Szeptember 18-tól él ugyanis az alapszámláról szóló kormányrendelet, amely szerint a pénzintézeteknek ki kell alakítaniuk egy fapados számlát. Ez azoknak való, akik nem sokat ügyködnek a bankszámlájukkal. A számla alapdíja legfeljebb havonta a minimálbér 1,5 százaléka lehet, ez kevesebb, mint 1800 forint - ettől a bankok lefelé természetesen eltérhetnek. Ebbe a havi 1800 forintba bele kell férjen legfeljebb két készpénzfelvétel 150 ezer forintig, egy banki készpénzkivétel 50 ezer forintig és négy bármilyen utalás - akár állandó utalás, akár csoportos beszedési megbízás. Minden egyéb ügyintézés ezen felül a bank döntése alapján fizetős - kivéve az egyébként is díjmentes ügyleteket, mint kártyás fizetés, utalás fogadása.

Alapszámlája már most is több banknak van, a szabályozás révén annyi változik, hogy minden pénzintézetnek, amely nyújt számlaszolgáltatást, egységes szabályozás mentén kell kialakítania egyet.