Baldauf megszólalt a vasárnapi zárva tartás ügyében

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A CBA-üzletlánc egyik tulajdonosa visszautasította saját interjújának azt az értelmezését, hogy köze lenne a korlátozás elrendeléséhez. A Heti Válasznak Baldauf László ugyanakkor arról is beszélt, miért adta el a Porschéját, és milyen a kapcsolata gyanúba keveredett üzletemberekkel.


A hetilap szerint Baldauf László azt mondta, hogy "még a vasárnapi nyitva tartás korlátozása érdekében is nehezen tudtunk összefogni" a Coop-üzletlánccal. Ezt többen annak beismeréseként értelmezték, hogy valóban a CBA áll az elsősorban a multik hipermarketjeit sújtó szabályozás mögött. A CBA-cégcsoport egyik tulajdonosaként ugyanakkor a terjeszkedési szándékot is megerősítette.


Készen állunk a kivonuló vagy rosszul teljesítő külföldi cégek felvásárlására, ha üzleteik megszerzése előnyös számunkra.

A CBA ezt követően közleményt adott ki, amelyben a leghatározottabban visszautasította az interjú "szándékos, rosszindulatú félreértelmezését", miszerint az üzletláncnak vagy bármilyen vezetőjének tevőleges köze lett volna a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának bevezetéséhez.

"A bizonyos lapok által helytelenül idézett mondat egyértelműen azt jelenti, hogy a többi piaci szereplőhöz hasonlóan a CBA is kifejtette a véleményét a törvénnyel kapcsolatban. A magyar üzletláncok (Coop, Reál, CBA) abban tudtak nehezen összefogni, hogy a javaslattal kapcsolatos véleményüket együttesen kommunikálják. Tudomásunk szerint - amit a sajtóban korábban elhangzottak is megerősítenek - a törvény a szakszervezetek kezdeményezésére került napirendre" - áll a közleményben.

A Heti Válasz újságírója arra is rákérdezett, hogy mi van Baldauf László több száz millió forintot érő Porschéjával. A válasz:


Eladtam, mert nem tudtam kihasználni.

A cégtulajdonos elismerte, hogy tárgyalt a vidékfejlesztési tárca börtönben ülő miniszteri biztosával, Kiss Szilárddal egy oroszországi üzletről, mert mint mondta, a diplomatának kiváló orosz kapcsolatai vannak. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ha Kiss törvénytelenséget követett el, vállalnia kell a következményeit.


Valentik Csabát pedig egyértelműen védelmébe vett, jóllehet az üzletembernek a csődbe ment brókerház, a Quaestor tulajdonosával, Tarsoly Csabával van Panamában bejegyzett offshore cége. Attól, hogy valakinek offshore cége van, még nem biztos, hogy bűnöző" - közölte Baldauf László.


Frissítés 15.19.: Lázár János a kormányszóvivői sajtótájékoztatón azt mondta, nem tud róla, hogy a CBA bármilyen módon is lobbizott volna. Hozzátette: egyrészt a döntést a parlament hozta meg, másrészt a kormánynál egyébként sem járt volna jó helyen, hiszen az NGM például végig ellenezte a zárva tartás bevezetését.