Az ügyészségnek kell vizsgálnia az MNB alapítványait

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Az Együtt az Átlászó.hu által kiperelt igazgatósági jegyzőkönyvek alapján fogalmazta meg vádjait.


Az Együtt Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul, és törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank négy alapítványa ellen – közölte a párt alelnöke. Pápa Levente indoklásként azt mondta, az Átlátszó által szerdán nyilvánosságra hozott, 2013–2014-es igazgatósági jegyzőkönyvekből kiderül, hogy ehhez a négy alapítványhoz úgy került negyven milliárd forintnyi tőkejuttatás, hogy az MNB kikötötte, ezeket a tőkeelemeket csak az ő hozzájárulásával lehet felhasználni, és nem lehet alapítványi célokra fordítani.

A politikus szerint ez nemcsak a Fidesz kommunikációjának mond ellent, amely szerint az alapítványhoz kerülő pénz az alapítványé, de a polgári törvénykönyv alapvetéseinek is. Matolcsy György jegybankelnök egy államot épít az államban, saját „testőrségével”, saját költségvetéssel, úgy, hogy erre senki nem hatalmazta fel – mondta Pápa Levente.

Az Országgyűlés a múlt héten döntött úgy, hogy az MNB részéről az alapítványoknak juttatott pénzek nem részei a közvagyonnak, így nem számít közérdekű adatnak, hogy mi történik a több száz milliárd forinttal. Áder János köztársasági elnök egyelőre nem írta alá a törvényt.