Az oroszok elismerték: 20 dolláros olajárnál kapitulálnak

Fotó: MTI/MTVA / H. Szabó Sándor

-

Régóta tartja magát a városi legenda, hogy az amerikaiak minden szankciónál és embargónál egyszerűbb fegyverrel élnek. Ez pedig az alacsonyan tartott olajárral a nyersanyagtól függő orosz gazdaság romba döntése.


A hordónkénti 20 dolláros olajár fenntarthatatlan lenne az orosz olajipari vállalatok számára - jelentette ki Alekszej Tekszler orosz energiaügyi miniszterhelyettes. Oroszországnak "nehéz költségvetési döntéseket" kell meghoznia, ha tartósan 20 dollárra esik vissza az olajár. A miniszterhelyettes reményét fejezte ki, hogy erre nem kerül sor.

Alekszandr Tekszler szerint az orosz olajcégek a jelenlegi ár mellett csak a beruházások visszafogásával képesek talpon maradni, de "a 20 dollárt egyikük sem fogja kibírni". Az orosz olajipari cégek számára az olaj hordónkénti felszínre hozatali költsége 3-6 dollár, de a kitermelés összköltsége 15-16 dollár.

Másfél éve még 115 dollárba került az olaj, idén január 20-án viszont a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta 26,19 dolláron, az északi-tengeri Brent könnyűolaj pedig 27,10 dolláron ütötte meg legalacsonyabb szintjét.

Kedd óta azonban jelentősen emelkedtek az árak, mert elterjedt a hír, hogy a szaúdiak hajlandók egyezkedni az oroszokkal a kitermelés korlátozásában. Sokan azonban úgy tartják, hogy a háttérből az Egyesült Államok mozgatja a szálakat, és arab kapcsolatain keresztül a lehető legkényelmetlenebb piaci helyzetbe igyekszik belekényszeríteni Oroszországot, miután az oroszok gyakorlatilag bekebelezték az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Londoni pénzügyi elemzők szerint kétséges, hogy létrejöhet-e Szaúd-Arábia és Oroszország között egy olajtermelés-csökkentési megállapodás. A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics iparági elemzői helyzetértékelésükben kifejtették: ezeket a meg nem erősített híreszteléseket - amelyek szerint a szaúdiak 5 százalékos termeléscsökkentést ajánlottak fel arra az esetre, ha Oroszország is így tesz - komolyan kell venni, már csak azért is, mert a két ország egyenként napi 10 millió hordó olajat termel.

A ház szerint azonban nem magától értetődő, hogy Oroszország megbízható partner lenne ebben, részben azért, mert az orosz gazdaság recesszióban van, emellett a számos, egymással is versengő orosz olajvállalat a lehető legtöbb olaj eladására törekszik, vélhetően bármilyen áron. Szaúd-Arábiában ezzel szemben az Aramco olajcég szinte monopolhelyzetben van.

Ráadásul az orosz olajipari vállalatok nem tudják egykönnyen nyitni-zárni az olajcsapokat, tekintettel a kemény téli időjárásra, és nincs is túl sok tározókapacitásuk - fejtegetik elemzésükben a Capital Economics londoni iparági szakértői. A ház szerint mindebből az is következik, hogy az olajárak tartós erősödéséhez több kell "egy-két orosz illetékes elejtett megjegyzéseinél".