Az Orbán család üzleti partnere is állami földdel gazdagodott

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

Kékessy Georges Sándor kihasználta a földárverést, és immár saját tulajdonú birtokkal is megalapozta a Tisza-tó környéki terjeszkedését. Ő annak a Kékessy Dezsőnek a fia, akivel a kormányfő feleségének, Lévai Anikónak közös tokaji szőlője volt.


Kékessy Georges Sándornak pechje volt, a kiszemelt tiszaszőlősi birtokok másnak is kellettek volna. Így az összességében 170 hektárnyi szántóért és legelőért az eredeti bő 88 millió forintos kikiáltási ár helyett csaknem 270 millió forintot kell kifizetnie.


A terület többsége bérbe van adva, részben egy magánszemélynek, részben a Kollányi Mezőgazdasági Kft.-nek. Ez utóbbi azonban a tágabb Kékessy család érdekeltsége, így a lehetőség ellenére vélhetően nem emelik az eddigi hektáronkénti 1250 forint éves bérleti díjat.

A Kékessy család már évek óta fokozza aktivitását a Tisza-tó környékén. Vannak agrárvállalkozásaik és idegenforgalmi befektetéseik is, de a legutóbbi, még 2014-es adatok szerint ezek a cégek egyelőre inkább viszik a pénzt, mint hozzák, többségükben ugyanis veszteségesen működnek.

Egy bő évvel ezelőtt Orbán Viktor egy másik baráti partnere, Garancsi István is beszállt a Kékessy család üzletébe, közös céget alapított Kékessy Georges Sándorral. Ez a Bánó Tanya Mezőgazdasági Kft., amelynek székhelye egy romjaiban is szép műemléképületet, a Bánó család egykori kúriáját is rejti. Garancsi azonban tavaly májusban már ki is lépett a cégből, ahogy Kékessyék másik érdekeltségéből, a Tiszaigari Mezőgazdasági Kft.-ből is.A jelek szerint azonban Kékessyék nem adják fel, hiszen a kikiáltási ár többszörösét is megérte nekik a termőföldtulajdon. Igaz, arra uniós támogatás is jár, alaphelyzetben hektáronként 70 840 forint, ami egyelőre mindenképpen kifizetődővé teszi a befektetést.


Tiszaigar környékén a becslések már így is 1100 hektárnyira tették azt a birtokot, amely Kékessyék felségterülete. Az állami földbérletek visszásságait feltáró egyik Ángyán-jelentés 72 hektárt jelölt meg, amelynek bérletét pályázat nélkül nyerte el Kékessy Georges Sándor cége, a Tiszaigari Mezőgazdasági Kft.

Tiszaigaron egyébként saját tulajdonba kerül a Kollányi Kft. néhány bérleménye is, maga Kollányi György a 120 hektár vevője. Kollányiék anyai ágon Kékessyk.


A Kékessy család közeli jó barátja az Orbán családnak. Az '56-ban 18 évesen Svájcba emigrált Kékessy Dezsővel Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó első munkaadóján, Szász István Attilán keresztül került kapcsolatba.

Szásznak ügyvédi irodája volt, az ő elvált felesége, Mayer Aranka teregette ki 2005-ben az Orbán család tokaji földügyeit. Akkor híresült el a Szárhegy Dűlő - Sárazsadány - Tokajhegyalja Kft., amelyben Kékessy Dezső és Szász mellett a botrány kirobbanásáig Lévai Anikó is tulajdonos volt. Ma már ez is az ifjabb Kékessy, Georges Sándor érdekeltsége.

Kékessy Georges Sándor neve felbukkant a Hunvald-perben is (a VII. kerületi volt szocialista polgármester ingatlanpanamájában), de a bíróság már a tárgyalás előtt elévültnek minősítette a terhére rótt közokirat-hamisítást.