Az egész világ bukhat a kínai tőzsde megzuhanásán

Fotó: Imaginechina / An xin

-

Főleg a kínai kisbefektetők pénze szűnt meg létezni a sanghaji tőzsde három héten át tartó zuhanása során. Azt viszont még a németek is megérzik, ha a kínaiaknak elmegy a kedvük a pénzköltéstől.


Tudja, hogy honnan hiányzik még bődületesen sok pénz? Kínából. A kínai tőzsdeindex június 12-én érte el a tetőpontját, azóta folyamatos zuhanásban van. A három hét alatt 2,7 billió (leírva jobban fest: 2 700 000 000 000) dollárral értékelődtek le a részvények. A New York Times cikke ezt a görög adóssághoz méri, amelynek a Kínában három hét alatt eltűnt összeg a hatszorosa.

A befektetőket egyelőre nem győzték meg a következő intézkedések: kamatvágás, a rémhírterjesztők számára kilátásba helyezett büntetések, az állami nyugdíjalap részvényvásárlásai és a részvények shortolására játszó kereskedők elleni nyomozások. A hétfői piacnyitásra azzal készültek, hogy 21 brókercég közös alapot állított fel, és legalább 19,4 milliárd dollár értékben vásárolnak a legmegbízhatóbbnak tartott (blue chip) kínai részvényekből. Közben az ország mindkét tőzsdéjén szünetelnek a kezdeti részvénykibocsátások. A kezdeményezésbe a kínai központi bank is beszállt.

Az intézkedésekre kezdetben pozitívan reagált a sanghaji tőzsde, 7,8 százalékkal magasabban nyitott hétfőn. De az első tíz percben ennek a felét el is vesztette. A kormány által elköltött pénznek annyi hatása mindenesetre van, hogy egyelőre nem zuhan tovább az index.Az igazán pechesek banki kölcsönt játszottak el

Az elmúlt három hét történései arra mutatnak rá, hogy a kínai kormány nem mindenható, nem képesek bármit elérni – mondta a New York Timesnak Victor Shoh, a University of California professzora. A három hét alatt eltűnt pénz a gazdaság háromhavi teljesítményének felel meg. A közgazdászok attól félnek, hogy a megtakarításaikat elvesztő kínai állampolgárok pénzköltési kedve is elmegy.

A kínai cégek részvényeinek egyötöde magánbefektetők kezében van. Ez az arány lényegesen magasabb, mint a nyugat-európai piacokon megszokott. Az index ugrásszerű növekedése pedig kezdő befektetők tömegét csábította a tőzsdére. Az év eleje óta húszmillió új fiókot nyitottak a gazdagodni vágyó kínaiak. Szerencsésnek tarthatják magukat azok a családok, akik csak a vagyonukat bukják el. Sokan azonban banki kölcsönből kezdtek tőzsdézni.

A lassuló kínai gazdaságnak komolyan ártana a vásárlókedv megcsappanása. Az ingatlanpiacnak így is meg kell küzdenie azzal, hogy lakások milliói épültek fel és állnak üresen. A nyugati piacokra termelő cégeket pedig a kereslet visszaesése bünteti. Kína az évek során a világ egyik legnagyobb felvevőpiacává vált, így például a német növekedést is gátolná a kínai gazdaság megzuhanása.Már fenik a késeket

A folyamat végül Hszi Csin-ping elnök hatalmának meggyengülésével is járhat, aki a kíméletlen korrupcióellenes kampányával már így is szerzett ellenségeket az országon belül. „Komoly erők vannak, amelyek fenik rá a késüket, és arra várnak, hogy hibázzon” – mondta Harry Harding Kína-szakértő a Timesnak.

A korábbi óriási – egy év alatt 149 százalékos – növekedés csak a sanghaji tőzsdét érintette. A hongkongin jóval kisebb volt a növekedés, az elmúlt három hetet pedig 4,5 százalékos csökkenéssel élte túl.