Az autózás ára: félmillió ember és a magyar GDP tízszerese

Fotó: / / /

-

Világszerte 3 és félmillió ember, az OECD-n belül pedig félmillió hal meg a légszennyezettség miatt, aminek a fele az autóknak köszönhető. Mindez akkora kiadással jár, ami a magyar GDP több mint tízszerese.


Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országaiban összesen még mindig körülbelül félmillió ember életét követeli a légszennyezés, bár a legtöbb tagállamban az utóbbi években csökkent a halálozás. Magyarországon is. Az OECD legfrissebb tanulmánya szerint míg 2005-ben csaknem 12 ezer, addig 2010-ben 9300 haláleset volt közvetlenül összefüggésben a légszennyezettséggel, ami elsősorban a szívet és a tüdőt károsítja. A költségek csak a tagállamokban elérik az

ezerhétszáz milliárd dollárt, vagyis kb. 380 000 milliárd forintot (a magyar GDP 2013-ban kevesebb mint ennek a tizede, 29 114 milliárd forint volt).
Magyarországon a légszennyezettség okozta egészségkárosodás árát körülbelül 4800 milliárd forintra becsüli az OECD. Ez főként a közvetlen és közvetett egészségügyi kiadásokból, a kieső termelésből, a mezőgazdasági veszteségből áll össze. A szennyezés több mint felét a járművek okozzák, elsősorban a dízelesek. A dízelből 16-szor több mérgező nitrogénoxid szabadul fel mint a benzinből, ugyanakkor a dízel az OECD-országokban Svájc, az Egyesült Királyság, az USA és Ausztrália kivételével kedvezőbben adózik, mint a benzin – állapítja meg a szervezet.