Az állam tesz keresztbe az építőiparnak

Fotó: iStockphoto / kamthorn

-

Kevesebb építőipari cég dőlt be a harmadik negyedévben, mint egy éve, de a központi beruházások elmaradása továbbra is lehúzza a szektort.


Továbbra is csak lábadozik az építőipar. Bár az ingatlanpiac élénkülése révén szépen hozza az épületépítés a tervszámokat, a központi beruházások kiesése miatt összességében esik a szektor teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy egyértelműen és stabilan elszakadt egymástól a két építményfőcsoport – az épületek építése és az egyéb építmények építése – teljesítménye. Ennek következtében az építőipari cégek törlése még mindig magas, igaz, a helyzet jobb, mint egy éve – derül ki az Opten adataiból.

Idén a harmadik negyedévben 1341 építőipari céget töröltek, és 706 új vállalkozás lépett piacra, a cégtörlések ezzel 24 százalékot estek vissza az előző negyedévhez képest, és három százalékot az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari cégek 2,7 százalékát törölték egyetlen negyedév alatt, ami nem túl megnyugtató – mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.


A gép kever


A piaci beruházások szerepének növekedése pozitív jelenség a szektor hosszú távú életképességét tekintve, de összességében a szektor még mindig instabil, és az egyik „legfertőzöttebb” ágazat az országban – mondta az Opten szakértője. Idén a harmadik negyedévben csak 254 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolás eljárás, ami sokéves mélypont. A négy évvel ezelőtti hasonló időszakban ötször ennyi felszámolási eljárás indult, ami rekordnak számít. A felszámolások számának csökkenése az ágazat tisztulását mutatja.