Átlátszó: Orbán barátja beszállt a pénztárgép-bizniszbe is

-

Garancsi István, a Videoton FC résztulajdonosa többségi tulajdonrészt szerzett egy cégben, amely online pénztárgépek NAV-os bekötésével foglalkozik. A vállalkozó nemrég egy nagy építőipari cégbe is beszállt.


Garancsi István augusztus végén többségi tulajdonrészt szerzett az online pénztárgépekhez szükséges SIM-chipet forgalmazó és az adatszolgáltatáshoz szükséges távközlési szolgáltatást biztosító Mobil Adat Kft.-ben, írja az Átlátszó.

Az Átlátszó emlékeztet, hogy a nemrég alapított cég az online pénztárgépek bevezetésének egyik nagy nyertese, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan rendeletet alkotott, amely szerint csak olyan távközlési szolgáltató biztosíthatja a pénztárgépek adatkommunikációját, amely mindhárom magyar mobilcég hálózatát használhatja. A Mobil Adat Kft. pedig ilyen.

Garancsi István Pap Kornélt váltotta a tulajdonosok között, míg Pap egy másik cége üzemeltetheti 15 évig a részben állami pénzből kialakított Design Terminál épületében lévő Terminál éttermet – írja a lap.


Garancsi nemrégiben lett tulajdonosa a Market Építő Zrt.-nek, mely a felépíthette az új Fradi-stadiont 13,5 milliárdért. A Garancsi tulajdonában álló Duna Takarék volt az egyetlen olyan, mely mentesült a takarékszövetkezetek államosítása – majd újra eladása – alól.

Az Átlátszó tavaly írta meg, hogy Garancsi az offshore hátterű MET Magyarországi Energiakereskedő Zrt.-ben is tulajdonos. A MET az állami szabályozásnak, a kormányzati rezsiharcnak és az állami tulajdonú MVM Zrt.-vel kötött üzletnek köszönheti hogy 2012-ben 50 milliárd forintos osztalékot fizethetett tulajdonosainak.