Aston Martinnal hajt a kormány új sztármenedzsere

-

Az állami vagyonkezelő új vezére, Szivek Norbert ugyanazzal a svájci cégcsoporttal üzletel, mint a quaestoros Tarsoly Csaba vagy a CBA-s Lázár fivérek. Az 40. születésnapját múlt szombaton ünneplő Szivek nem veti meg a földi hívságokat, de állítólag meg is dolgozik értük. Vérbeli válságmenedzser, akinek a kvalitásait azok is elismerik, akiknek éppenséggel nem jön kapóra hirtelen megjelenése az államigazgatásban.


Állítólag győzködni kellett, hogy üljön be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatói székébe, ahonnan ezermilliárdos nagyságrendű vagyont felügyelhet. Nem csoda, hiszen máskor is látott már milliárdokat.


Szivek Norbert tősgyökeres esztergomi családja már a rendszerváltás előtt is vállalkozásaiból élt. Édesapja, Szivek Ferenc a vendéglátó- és szállodaiparban mozgott, majd a privatizációs hullámban egy helyi szerszámgépgyárat megszerezve kandallógyártásba kezdett, ezzel teremtve meg a família jólétét. Ennek köszönhetően fiai taníttatására is jutott pénz; a három gyerek közül Norbert már a középiskoláját is Németországban végezte. Ismerősei azt mondják, szövevényes kapcsolati hálóját ott alapozta meg.


Ugyanazzal üzletelt, mint Tarsoly és a Lázár fivérek

Magyarországon lassan új értelmet nyer a Zug-ügyvéd kifejezés, így, nagy betűvel. Merthogy ez egy svájci kanton, amely kedvező adókulcsai miatt a világ minden részéből, így tőlünk is vonzza a pénzembereket. Részben itt (és Svájc más városaiban) működik egy cégcsoport, amely az utóbbi időben meglepően gyakran tűnik fel magyarországi bejegyzésű cégek kapcsolataként.


Zugban tevékenykedik a United Trust Consulting (UTC) AG, amelynek könnyedén kimutatható kapcsolata van Szivek Norberttel és a bebukott brókercég, a Quaestor éppen előzetes letartóztatásban veszteglő vezérével, Tarsoly Csabával, valamint a CBA-üzletlánc tulajdonosaival is. Az UTC birtokában van az a svájci cég, amelynek a nevén van Tarsoly Csaba budai villája, és az UTC a tulajdonosa a Cretum Consult AG-nak, amelynek igazgatósági elnöke Szivek Norbert. A CBA raktározó cégében, a Hansa-Kontaktban pedig 2004 és 2006 között volt tulajdonos a zürichi Kiron Invest és Resdan Holding, amelyben ugyanazok a nevek szerepelnek, mint az eddig említett zugi társaságokban.

A svájci cégcsoportnak három meghatározó tulajdonosa van: Reiss Michael, Claudio Cocca és Valentik Csaba. Utóbbi természetesen magyar származású, a gödöllői Szent István Egyetemen végzett, és Bostonban bejegyzett vállalkozása, a Geneve Group International azt hirdeti magáról, hogy az egyik vezető nemzetközi hálózat, amely több mint 225 független jogi, könyvvizsgáló és tanácsadó cég gyűjtőhelye a világ 61 országából. A svájci vállalkozások egy része energetikával foglalkozik, más részük befektetések pénzügyi finanszírozásával, és vélhetően igen erős szál az adóoptimalizálásra törekedés, svájci vagy off-shore cégbejegyzésekkel. Szivek Norbert egyik magyarországi cége, a Cretum Management Kft. tulajdonosai között például ciprusi és Marshall-szigeteki is előfordul.


Pénzügyi alapozás

Bár Szivek Norbert vérbeli üzletember, a közszféra mégsem ismeretlen előtte. Amikor németországi jogi tanulmányai után hazajött, 2001-2002-ben, vagyis az első Orbán-kormány idején a Szász Károly irányítása alatt álló pénzügyi felügyeletnél dolgozott, banki és tőkepiaci engedélyezés volt a feladata.


A bizniszt azonban az izraeliektől leste el. Rövid PSZÁF-os pályafutása után az elsősorban ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó Autóker Holdinghoz igazolt, amelynek izraeli tulajdonosa, Ehud Amir maga is fiatalon jutott csúcsokra. Ugyanitt az energetikába is belekóstolt Szivek Norbert, aki 2005-től már saját lábára állt, és (válság)menedzselésbe fogott. Adta-vette, feltuningolta a cégeket, köztük a kisvárdai szeszipari üzemet, a Várda-Drinket, ami részben egy sikertörténet, részben egy fontos kapcsolat: Seszták Miklós fejlesztési miniszter is Szabolcsban üzletel, az állami vagyonkezelő élére is ő kérte fel február közepén.

Mindamellett ismerői azt mondják, korántsem a politika mozgatja Sziveket, sokkal inkább maga az üzlet (és persze a pénz). 2005-2006-ban például igazgatósági tag volt a szocialistákhoz közel álló Elmib Zrt.-ben, amely az önkormányzatok felelősségi körébe tartozó közvilágítás felújításával foglalkozott. A válságot pedig arra használta fel az üzletember, hogy elértéktelenedett ingatlanos cégeket potom pénzért felvásároljon.


Valentik Csaba - a magyar kapcsolat Zugban


A gazdaság szerelmese

Ilyen előzmények után került pozícióba Szivek Norbert, aki az állami vagyonkezelőnél a Simicska Lajos emberének tartott Márton Pétert ütötte ki a vezérigazgatói székből. Az MNV-főnökség – bár nem kötelező érvénnyel, de – együtt jár más fontos cégvezetői posztok betöltésével. Így az elmúlt hetekben Szivek már bekerült a Magyar Villamos Művek és a Volánbusz igazgatóságába, illetve sajtóhírek szerint ő váltja a Mol felügyelőbizottságában Töröcskei Istvánt, aki a bedőlt Széchenyi Bankkal együtt a kormányzati támogatását is elvesztette az elmúlt hónapokban.


Politikai meggyőződése mindegy, ő a gazdaság szerelmese

– mondta a VS.hu-nak Szivek Norbertről egy neve elhallgatását kérő vállalkozó, aki az üzleti életből ismeri az újdonsült állami cégvezetőt. Nem egyedüliként adta azt a jellemzést, hogy Szivek rendkívül képzett, óriási kapcsolati hálóval rendelkező, korrekt úriember. Nagyon sok embernek segített már, akár ingyen is. Néhány odavetett mondatból véleményt mond, hogy egy terméket miként kellene bevezetni, egy csőd felé száguldó céget hogyan lehet kimenteni. Nem hordja fenn az orrát, pedig tehetős, és szeret is élni. Hol Porschéval, hol Aston Martinnal jár, de a munkabíró képessége is óriási.


Minden neki sem sikerülhet

Azzal azonban még üzleti kapcsolatait is meglepte a VS.hu, hogy a Szivek család fővállalkozása, az Új Strigon Kft. felszámolás alatt áll. A konténer- és kandallógyártással foglalkozó cég 2011-2012-ben még 1,2 milliárd forintos árbevételt tudott elkönyvelni, 2013-ban azonban zuhanórepülésbe kezdett a forgalma, augusztusban el is rendelték a csődeljárást.


Tavaly júniusban pedig megkezdődött a Strigon felszámolása. Tartozásai akkor meghaladták a 700 millió forintot, és bár papíron nyilvántartott vagyona ezt nagyjából fedezi, ám egyelőre nem látszik a folyamat vége. A társaság jelenleg is félszáz embert foglalkoztat.


MVM, Thermal Hotel Szivek, Szivek Norbert

Thermál Hotel Szivek az alföldi Berekfürdőn


Nem áll sokkal jobban a család szállodaipari cége sem. A berekfürdői hotelt üzemeltető Szivek és Társa Kft.-nél adóhivatali végrehajtást jelez a cégnyilvántartás, bár az üzletmenet nagyjából nullszaldós, vagyis az évente 100 millió forintos forgalomból mérleg szerinti nyereség nem nagyon jön ki.


Az új MNV-vezér mindenesetre nem tűnik pesszimistának, és az állami megbízatás miatt sem hagyja ott a piacgazdaságot: kinevezése előtt alig néhány nappal új céget alapított. Az ötmillió forinttal gründolt Noro Financial Investments Zrt. egyedüli tulajdonosa Szivek Norbert, és a névből arra lehet következtetni, hogy a vagyonkezelő céggel pénzt akar befektetni.


Így látja Szivek

Megkérdeztük Szivek Norbertet is, hogy milyen tervei vannak új pozíciójában, illetve, hogy saját cégeinél mi okozta a fizetésképtelenséget, illetve a végrehajtást. Válaszát teljes terjedelemben közöljük:

„Nagy megtiszteltetés ért, amikor Seszták Miklós miniszter úr felkért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. irányítására. Úgy vélem, miniszter úr azért is találhatott alkalmasnak erre a pozícióra, mert hasonló munkakörökben korábban már szereztem tapasztalatot. Dolgoztam többek között az ingatlanberuházásairól ismert Autóker Holding Zrt.-nél, foglalkoztam a születőben lévő energetikai üzletággal, részt vettem a Várda-Drink Zrt. sikeres reorganizációjában és az önkormányzatoknak közvilágítást kínáló ELMIB privatizációjában is. Az itt szerzett szaktudásomat, vezetői tapasztalataimat úgy vélem, kiválóan be tudom építeni a társaság irányításába.

Egyetlen, azonban annál sokkal fontosabb célom van az MNV Zrt-nél. A vagyongazdálkodásról szóló törvény szellemének megfelelően legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy mind a cég, mind pedig a portfóliójába tartozó társaságok versenyképesebben és hatékonyabban tudjanak működni, ezáltal felelősen őrizzük és gyarapítsuk a nemzeti vagyont. A megnövekedett állami szerepvállalás a különböző pénzügyi és közszolgáltató cégekben is ezen cél elérése érdekében valósul meg. A vállalati körben vállalt tisztségviselői szerepeken keresztül pedig a meglévő, de ki nem aknázott szinergiákat szándékozom feltárni és ezeket minél erőteljesebben felhasználni az üzleti folyamatok optimalizálása érdekében. Különös hangsúlyt fordítok az energetikai cégeken belüli és azok közötti szinergikus kapcsolatok erősítésére, melyet főként a Panrusgáz, az MVM és a MOL társaságoknál betöltött pozíciókon keresztül tervezek megvalósítani.

Mindemellett tájékoztatom, hogy az Új Strigon Kft.-nél 15%-os, a Szivek és társai Kft.-nél pedig 26%-os – tehát kisebbségi – tulajdonosi státuszban vagyok, így sajnos sem a cég operatív működésére, sem a nevezett társaságok irányítására nem rendelkezem közvetlen befolyással.”