Andy Vajna bejelentette vételi szándékát a TV2-re

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az üzletember tulajdonában lévő Magyar Broadcasting Co. Kft. hitelt vesz fel a kereskedelmi csatornát üzemeltető cég megvásárlására. A befektetés viszont várhatóan hamar megtérül, mert napokon belül megjelenhet a kormányrendelet, amely több milliárd forint bevételt hoz a TV2-nek.


Információink szerint a Magyar Broadcasting Co. Kft. hétfőn szándéknyilatkozatot fogalmazott meg a TV2 Média Csoport Kft. megvásárlására. Az ügylethez egy osztrák tulajdonú magyarországi banktól vesz fel hitelt, a szerződéskötés csak ezt követően várható.


A vételár nem ismert, de összességében nem lehet több néhány milliárd forintnál, mert a kereskedelmi csatornának nem áll jól a szénája. Évek óta masszívan veszteséges, és csak a tulajdonosi hitelek tartották életben. Amikor a csatorna két évvel ezelőtt tulajdonost váltott, akkor 5 milliárd forintos árról szóltak a pletykák.

Információink szerint azonban nem kell sokáig aggódnia az új tulajdonosnak, hogy lesz-e elég bevétele. Készül ugyanis az a kormányrendelet, amely terjesztési díjat szab ki a kábeltévé-szolgáltatókra, amelyek ezentúl nem ingyen kapják meg a lehetőséget, hogy kínálatukban benne legyenek a nagy nézettséget hozó kereskedelmi csatornák, köztük a TV2. Ez önmagában évente akár 5 milliárd forintnál is nagyobb összeget hozhat immár Andy Vajnának.


Épül a birodalom

A vevőjelöltet még 2012-ben alapította Vajna luxembourgi cége – az akkori tervek szerint – online kaszinó üzemeltetésére. A vállalkozás idén márciusban kapott új nevet, júliustól pedig már nem szerencsejáték-szervezés a fő tevékenysége, hanem vagyonkezelés. Júniustól pedig már Andrew G. Vajna személyesen is beszállt a cégvezetésbe, és márciustól a luxembourgi cég helyett az AV Investments Kft. a tulajdonos, amelynek üzletrészeit immár név szerint is Vajna birtokolja a nevadai Cinergi Pictures Entertainment mellett.

Árbevételről egyik cég sem tudott beszámolni az elmúlt években, viszont az AV Investmentsben 18 milliárd forintnyi vagyon van. Bár Vajna és a Cinergi 90, illetve 10 százalékban tulajdonosa a vállalkozásnak, a nyerségfelosztásról más arányban rendelkezik a társasági szerződés. Ha 2 millió dollár alatt marad a profit, akkor az amerikai cégé a nyereség 99 százaléka, és 1 százalék marad Vajnának, ha afölötti, akkor az üzletrész-tulajdon arányában osztoznak.

Andy Vajna a nyáron rádióműsor-szolgáltatásra is alapított céget. A Radio Plus Kft.-nek ugyancsak az AV Investments a tulajdonosa, ügyvezetője pedig augusztus 24-étől Vajna mellett Bakay Mátyás is, aki nemcsak DJ-ként ismert, hanem az éjszakai életben üzletelő, több száz milliós vesztegetéssel gyanúsított Vizoviczki László üzlettársaként is.

A kormányfővel és Orbán Viktor tanácsadójával, Habony Árpáddal is jó kapcsolatokat ápoló Vajna jó esélyekkel indul a rádiócsatorna beindításában is, hiszen a Médiatanács két régebbi budapesti rádiófrekvencia felélesztését is elkezdte, ráadásul egyre-másra bírságolják a Simicska-médiabirodalom tagjait, a Class FM-et és a Lánchíd Rádiót. Ez akár a frekvencia megvonásával is járhat, vagyis országos adó is Vajna ölébe hullhat. Így a kormánnyal szemben kritikus RTL Klub és az immár ugyancsak „ellenzékinek” számító Simicska Lajos szócsöveivel szemben komoly nézettségű, illetve hallgatottságú médium lenne a Fidesz-barát üzletember birtokában.