Amit a magyar cégek negyede nem csinál – vagy nem tud róla

Fotó: iStockphoto / AzmanJaka

-

Egyre több magyar vállalkozás költene kutatás-fejlesztésre (K+F), amihez sokan uniós forrást is igénybe vennének, igaz, csak olyat, amit nem kell később visszaadni – derül ki a Deloitte közép- és nagyvállalatok körében végzett felmérésben.


Középtávon, azaz 3–5 éves viszonylatban a magyar cégek 60 százaléka szeretné növelni a K+F-ráfordításait, ami 10 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Erre szükség is van, mivel jelenleg saját bevallása szerint a magyar cégek negyede semmilyen K+F-tevékenységet nem végez.

Ezek után legalábbis érdekes, hogy a válaszadóknak viszont ennél nagyobb aránya, 39,3 százaléka mondta azt, hogy nem végez olyan projektet, amelynek köszönhetően K+F-adókedvezményt tudna igénybe venni, azaz vannak olyan vállalatok, amelyek bár költenek K+F-re, úgy vélik, hogy az nem K+F-tevékenység, vagy nem járna érte adóalap-kedvezmény. Igaz, az eredmény kevésbé meglepő akkor, ha tudjuk, hogy a cégek csaknem negyede azt sem tudja, mi minősül pontosan K+F-nek.A jó hír, hogy eddig sosem látott mennyiségű pénz áll majd azok rendelkezésére, akik növelni szeretnék az innovációs költéseiket. Csak uniós forrásból ugyanis mintegy 750 milliárd forint lesz elérhető, amelyet még hazai támogatások is kiegészítenek. (A rendelkezésre álló támogatásokról, a változó feltételekről itt írtunk korábban.) Ugyanakkor az EU-tól érkező pénzek egy része, egészen pontosan 200 milliárd forint visszatérítendő támogatás lesz. Ez már csak azért is fontos, mert a Deloitte kutatása szerint a válaszadók mintegy 25 százaléka nem is pályázna, ha a K+F-projekt megvalósítására kapott támogatási összeg egészét vagy akár csak egy részét vissza kellene térítenie.

Ide kapcsolódik, hogy a vállalatok 40 százaléka általában felhasználja az EU nyújtotta lehetőségeket, ám fontos megemlíteni, hogy a cégek további 40 százaléka, bár ismeri a pályázati támogatásokat, továbbra sem veszi igénybe őket. Ezen a körön belül a válaszadók negyede pedig annak ellenére sem kíván élni a lehetőséggel, hogy feltételezhetően képes lenne rá.