Amerika visszavág: befagyasztották az orosz követségi számlákat

Fotó: AFP/Europress / AFP/Europress

-

Az orosz kormány szerint a legnagyobb amerikai kereskedelmi bank túl messzire ment, amikor „abszurd és törvényellenes” módon blokkolta egyik külképviseletének banki átutalását. Cserébe a Moszkvában tartózkodó amerikai diplomaták hasonlóan ellenséges bánásmódra számíthatnak - figyelmeztetett az orosz külügy.


A JP Morgan veszélybe sodorta orosz leányvállalatát és Wall Street-i szomszédait, lépéskényszerbe hozta a Fehér Házat, és az eddigieknél is fagyosabb légkört teremtett az orosz-amerikai kapcsolatokban. Az amerikai bank ráadásul kevesebb mint 5000 dollár miatt haragította magára Moszkvát.
A JP Morgan elvileg átláthatósági aggályok miatt blokkolta a kazahsztáni orosz követségi egy bankközi utalását, az orosz külügy szerint azonban „abszurd és törvényellenes” húzásával túllépett minden határt, nemzetközi törvényeket sértett, és hasonlóan ellenséges reakcióra válthat ki a teljes amerikai diplomáciával szemben. Mindezt azért, mert a bank rendszerén átmenő utalás címzettjéről nem tudta egyértelműen eldönteni, hogy vonatkoznak-e rá a Barack Obama elnök által kihirdetett szankciók.
A kazahsztáni orosz követség március 20-án indított egy átutalását az orosz Szogaz biztosítónak. A biztosítótársaság egyik tulajdonosa az a Bank Rosszija, amelyet a Fehér Ház az orosz oligarchák mellett egyetlen nem természetes személyként szankciókkal sújtott válaszul a Krím orosz annektálására. (A szankcionált oligarchák magyar kapcsolatairól itt olvashat.)
A Bank Rosszija alapító elnöke Putyin szomszédja és közeli szövetségese, a pénzintézet pedig jelentős média, telekom és pénzügyi szolgáltatói érdekeltségein keresztül mélyen beágyazódott az orosz rendszerbe. A JP Morgan arra hivatkozva - és talán túlzott buzgalomról is tanúbizonyságot adva - tagadta meg a követségi utalás továbbítását, hogy a Szogaz a szankcionált Bank Rosszija érdekeltségeibe tartozik, így a büntető rendelkezések rá is vonatkoznak. (Hasonlóan szigorúan értelmezte korábban a Visa és a MasterCard is a szankciókat, és egy időre nemcsak a Bank Rosszija ügyfeleinek kiszolgálását utasította el, de a bank által részben tulajdonolt másik pénzintézettel szemben is felfüggesztette szolgáltatásait. Erről bővebben itt olvashat.)
Az orosz külügyminisztérium erre reagálva közölte: Washintonnak tudomásul kell vennie, hogy minden az orosz diplomáciai misszió elleni ellenséges fellépés nemcsak a nemzetközi törvényeket sérti, de komoly reakciót is kiválthat Moszkva részéről, amely az amerikai diplomáciai misszió minden Oroszországban tartózkodó tagját egyaránt sújtja majd. Ráadásul a Kreml várhatóan nem áll meg itt, de az orosz leánybankokkal rendelkező amerikai pénzintézeteknek, mint például a JP Morgannak, a Citigroupnak, vagy akár az orosz kormánnyal korábban tanácsadói szerződést között Goldman Sachsnak is keresztbe tehet.
A helyzetet csak tovább ronthatja, és a két ország közti diplomáciai viszonyt pedig még inkább megmérgezheti, ha bármely másik amerikai bank követi a JP Morgan példáját. A Fehér Ház reakciója még várat magára.