Állami Számvevőszék: tovább lehetne csökkenteni az adóterheket

Forrás: Állami Számvevőszék

-

A személyi jövedelemadó, a járulékok és a munkabérek után fizetendő vállalkozói közterhek további csökkentését sürgeti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Ettől a reálbérek emelkedése és a családok anyagi biztonságának növekedése remélhető.


Beérett az elmúlt évek átgondolt munkája, és az eredményhez az ÁSZ is hozzájárult – mondta Domokos László, a számvevőszék elnöke a Magyar Időknek adott interjújában. Az adóbevételek folyamatos emelkedésének hátterében szerinte az adórendszer átalakítása, a feketegazdaság visszaszorítása húzódik meg.

Az ÁSZ elnöke újabb szja-csökkentést és járulékmérséklést sürgetett, mert a munkát terhelő adók csökkentése egyszerre mérsékli a vállalkozások adóterheit és hagy több pénzt az embereknél, ugyanakkor fontos az ország versenyképessége szempontjából is. A nemzetközi szereplők figyelik például az úgynevezett adóéket, vagyis azt, hogy mekkora a munkát terhelő adóelvonás. Míg néhány évvel ezelőtt Magyarországon ez jóval 50 százalék felett volt, az idén körülbelül 45 százalékra esett - mondta az elnök.

Domokos László az ÁFA-csökkentés lehetőségével kapcsolatban elmondta: "a forgalmi típusú adókkal rendkívül óvatosan kell bánni. Az áfacsökkentés érzékeny dolog, csekélyebb változtatás is százmilliárdos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek". Arra nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a forgalmi adó mérséklése hosszú távon a fogyasztói árakat is csökkenti, az viszont biztos, hogy ha az állam hatékonyan szedi be a forgalmi típusú adókat, akkor a feketegazdaság csökken.

Az ÁSZ elnöke szerint a közpénzek felhasználásának hatékonysága kulcskérdés. „Mindenekelőtt törvényesen, szabályosan kell elkölteni az adófizetői forintokat. Érdekes módon ezt az alapvető elvárást egyes politikai pártok sem teljesítik” – mondta. A közpénzek felhasználásától akkor várható nagyobb hatékonyság, ha minden közforinthoz ellenőrizhető eredményességi kritériumokat szab az állam, rögzíteni kell, milyen minimális eredményt várnak el a döntéshozók azoktól, akik a költségvetésből jutnak forráshoz.

Az interjú során az elmúlt hetekben az ellenzéki pártokra kirótt büntetések nem kerültek szóba.