Aggódni kell a legnagyobb német bank miatt?

Fotó: Getty Images / Thomas Lohnes

-

A Deutsche Bank helyzete szilárd - nyugtatta a kedélyeket a német pénzügyminiszter és a bank egyik vezetője is. A piaci pánikot igyekeztek hűteni.


Nincsenek kétségei a Deutsche Bank (DB) stabilitásával kapcsolatban – ezekkel a szavakkal igyekezett megnyugtatni a befektetőket kedd délután a Bloomberg TV-nek nyilatkozva Wolfgang Schäuble. A német pénzügyminiszter kisebbfajta pániknak próbált elejét venni, akárcsak a DB egyik vezetője, John Cryan, aki egy dolgozóknak írt körlevélben közölte: sziklaszilárd a bank helyzete.

A piacokon ugyanis pletykák kezdtek terjedni arról, hogy a bank helyzete bizonytalan, emiatt pedig hétfőn 12 százalékot esett a részvények ára. A pletykák alapját a CreditSights elemzőinek hétfőn kiadott értékelése adta. Ebben arról írtak: a banknak gondjai támadhatnak 2017-ben kockázatosabb kötvényeinek kamatfizetésével, ha az eredményük elmarad a várttól, vagy pedig peres költségei tovább növekednek.

A DB cáfolta ugyan ezeket az állításokat, az azonban tény, hogy nincs túl jó helyzetben. 2015-ben 6,8 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, jövedelme pedig idén 3, jövőre pedig 6 százalékkal eshet vissza a Bloomberg elemzői szerint. A különböző szabálytalanságok miatt 1,2 milliárd eurót volt kénytelen fizetni az elmúlt időszakban. Nem véletlen, hogy a banknál jelentős átszervezés kezdődött ősszel. Teljesen átalakították a vezetést, és azt is bejelentették: 10 országból kivonul a legnagyobb német bank.

Az áresés sem a héten kezdődött: a Deutsche Bank árfolyama az év eleje óta 39 százalékot zuhant. Ráadásul a tőzsdéken nem a DB az egyetlen rosszul teljesítő bank, sőt, jórészt a pénzintézetek romló kilátásainak tudják be azt, hogy az európai indexek már hetedik napja esnek.