Adóhivatal támasztja alá, hogy a trafikoknak csak a mutyi az értelme

Fotó: MTI/Mészáros János

A NAV azt bizonygatja, hogy tavaly óta sem a cigizés mértéke, sem a jövedéki adót megkerülő dohánytermékek mennyisége nem változott.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben reagált arra a piackutatási adatra, miszerint a cigaretta feketepiacának aránya nem változott érdemben a 2013 második félévében mérthez képest. A GfK Piackutató Intézet idén május és augusztus között készült felmérése szerint az adózatlan cigaretta aránya a teljes cigarettapiac százalékában a 2013 második félévében mért 11,8 %-hoz képest lényegében nem változott, 12,1% lett, amelyből 11,6% volt a külföldön – többnyire Kelet-Európában – adózott, 0,5% pedig a hamis termék.

Az adóhivatal ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a látszólag változatlan számok mögött több hatás együttes eredménye húzódik meg. Mivel a legális cigarettapiac egy év alatt több mint ötödével csökkent, és az arányok gyakorlatilag nem változtak, jelenleg kisebb mennyiség alkotja a becsült illegális piacot. Eközben a teljes fogyasztás csökkenéséről ilyen értelemben nem beszélhetünk - fűzi hozzá a NAV -, mert a másik nagyon jellemző tendencia – ami főként a cigaretta áremelkedése miatt már évek óta hat a piacon – a fogyasztási dohány térnyerése, amely ennek köszönhetően az utóbbi egy évben átvette a vezető dohánygyártmány szerepét a cigarettától.

A fináncok szerint a másik ok, amiért nem nőtt az illegális piac, a saját munkájuk. Az ellenőrzési tevékenység eredményességét tükrözi, hogy 2014-ben naponta majdnem 350 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglal le a NAV.

Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a nemzeti dohányboltoknak köszönhetően valójában nem szorult vissza a dohányzás, és mivel az illegális piac becsült aránya sem mérséklődött, ezért az állam adóbevételei inkább csökkentek. Csupán azok köre változott, akik jövedelmet remélhetnek a dohányforgalmazásból.