A Vodafone megveszi a UPC-t

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Az EU-s versenyhivatali jóváhagyás miatt bő egy év múlva olvadhat a Vodafone-ba Liberty Global magyar, cseh, német és román cége.


A Vodafone megállapodásra jutott a Liberty Global-lal annak magyar, cseh, német és román leányvállalatainak megvásárlásáról, összesen mintegy 18,4 milliárd euró cégértéken. A tranzakciót követően a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, mely képes saját hálózatán a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani – céloz közleményében a Vodafone arra, hogy ezentúl kábeltévét, drótos és mobilos internetet, vezetékes és mobiltelefont is kínálhat.

A felvásárlás után, a Vodafone-nak Magyarországon, a mobil piacon hozzávetőlegesen 25%, a vezetékes szélessávú szolgáltatások piacán hozzávetőlegesen 24%, a kereskedelmi televíziózás piacán pedig hozzávetőlegesen 19% körüli részesedése lesz. A felvásárlás átalakítja a Vodafone vezetékes és konvergens stratégiáját Németországban és a kulcsfontosságú közép-kelet-európai piacokon, kiegészítve a vállalat meglévő mobilkommunikációs tevékenységét.
A Direct Home üzletág nem része a tranzakciónak.

A UPC Magyarország az ország legnagyobb kábelszolgáltatója, 1,8 millió háztartást ér el (az összes háztartás 43%-át). A UPC szinte teljes magyar kábelhálózata visszirányos adottsággal rendelkezik, tehát alap és magas felbontású videó, széles sávú internet, valamint vezetékes telefonszolgáltatást nyújt jelenleg mintegy 850 ezer egyedi felhasználó számára.

A Vodafone Magyarország elsődlegesen a mobilpiacon aktív, és jelenleg nincs számottevő jelenléte a vezetékes piacon, habár sikeresen pályázott 168 járásból kettő esetében magyar állami támogatásra széles sávú hálózat kiépítésére. A UPC ugyanakkor döntően kábelszolgáltató, mely a Vodafone hálózatán keresztül nyújt virtuális mobilszolgáltatást. Az átfedés minimális, így a felvásárlás nem lesz negatív hatással a versenyre. A Vodafone belépése a konvergens szolgáltatások piacára kifejezetten erősíteni fogja a versenyt azáltal, hogy az országos konvergens szolgáltatók száma kettőre nő, miközben a többi szolgáltató is megtartja erős versenyképességét.A UPC Magyarország felvásárlása része a Vodafone európai digitális hálózatokba történő jelentős befektetésének. E befektetés révén a Vodafone Európa vezető új generációs hálózati (NGN) infrastruktúra tulajdonosává válik 54 millió vezetékes/optikai háztartás internet-előfizetővel, összességében pedig 110 millió háztartás és vállalkozás elérésével, megerősítve a legjelentősebb kihívói pozícióját az európai vezetékes piacon, konvergens szolgáltatásokat nyújtva lakossági és vállalati ügyfeleknek egyaránt.

A tranzakcióhoz az Európai Bizottság mint versenyhatóság jóváhagyása szükséges. A vizsgálati és jóváhagyási folyamat előreláthatóan a 2019-es naptári év közepére zárulhat le teljeskörűen.