Az erdőben gyűjtött növények eladása után is adót kell fizetni

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Ha nem tudták volna. Viszont januártól egyszerűsödött a rendszer – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


A nem védett, szabadon szedhető termények ( gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éti csiga) értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.


A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki – ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait –, melyből egy az értékesítő példánya.

A vadon gyűjthető termékek adózásával kapcsolatos további információk a NAV honlapján találhatók.

A január óta hatályos szabályok miatt korábban tiltakoztak az érintettek. Ők azt jósolták, hogy az erdőben szedett gyógynövények és gombák ára is drágulhat emiatt.