A számvevőszék előtt is titkolózik az Új Nemzedék Központ

Fotó: MTI/MTVA / Nagy Lajos

-

Szokatlan közleményben jelezte a számvevőszék: az állami nonprofit kft. nem szolgáltatott adatot az amúgy kötelező ellenőrzéshez.


Nem tudta ellenőrizni az Állami Számvevőszék az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft-t (ÚNK), mivel a társaság nem bocsátotta a hatóság rendelkezésére az adatokat – közölte az ÁSZ. A szokatlan közlemény szerint a számvevőszék az Új Nemzedék 2011-2014 közötti gazdálkodását próbálta ellenőrizni – ez egyébként kötelező, mivel állami cégről van szó.

Az állami tulajdon egyébként folyamatosan változott az érintett időszakban. Korábban a tulajdonosi jogokat a nemzeti fejlesztési miniszter látta el (a vagyonkezelő ehhez a tárcához tartozik), majd 2012. április 1-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává.

A korábban zánkai, jelenleg budapesti székhelyű Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. alaptevékenységébe az ifjúsági turizmus, szabadidős programszolgáltatások, az oktatás, szak- és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások, az egészségturisztikai-rehabilitációs, sport, rekreációs program-szolgáltatások tartoztak.

Legfrissebb, 2014-es beszámolójuk szerint azt az évet csaknem négymilliárd forintos veszteséggel zárták, amit egy hárommilliárdos „rendkívüli bevételnek” köszönhetően sikerült 684 millióra letornázni. (Egy évvel korábban még 131 milliós volt a kft. nyeresége.)

A hárommilliárdot egy uniós pályázaton nyerte el a kft. Egy olyan pályázaton, amely a 444.hu tavaly júniusi cikke szerint ráadásul nem is az Új Nemzedék Központ profiljába vág: Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése érdekében.

Az Új Nemzedék Központhoz hasonlóan a költségvetésből finanszírozott nyári táboroztatás elszámolása sem nyomon követhető. Az úgynevezett Erzsébet-táborokat az elmúlt években több gazdasági társaság is üzemeltette, ám azt nem lehet megtudni, hogy az évi több milliárd forint költségvetési támogatást mire fordítják a program keretében. Csak véletlenszerűen derülnek ki olyan esetek, amikor a zánkai gyermektábor konyhájára például a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc nem túl közeli pékségéből szállították a zsömlét.

Tavaly nyáron közérdekű adatigénylés keretében kértük a táborokat működtető Erzsébet Üzemeltető Kft.-től az információkat, hogy milyen közbeszerzési pályázatok alapján mely cégekkel milyen szolgáltatásokra kötöttek szerződéseket, ám a kérés megválaszolását elutasították. A közérdekű adatigénylésünket időközben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is jogosnak ítélte, ám az Erzsébet-program részéről még a hatóság elnökének, Péterfalvi Attilának a felszólítására sem válaszoltak a megadott határidőn belül. Az Erzsébet-program 2015-ben 6 milliárd forintból gazdálkodott.