A rendőrök tiltakozásával kezdődött a sztrájkhullám Szlovéniában

Fotó: Janez Kotar

-

A gazdaság ötödik éve növekszik, ám a közszférában még érvényben vannak a válság miatt bevezetett korlátozások.


Hétfőn úgynevezett puha sztrájkot folytatnak a szlovén rendőrök és belügyminisztériumi dolgozók. A rendőrség szakszervezete szerint közel kilencezer alkalmazott vesz részt a demonstrációban. A tiltakozók béremelést akarnak illetve azt, hogy magasabb bérkategóriába kerüljenek, amely szerintük a felelőségük miatt jár nekik. A kormánypropaganda ellenére a munkabeszüntetés indokolt, és csak olyan feladatokat látnak el a sztrájk alatt, amelyek veszélyeztetik az emberek életét, egészségét és anyagi értékeit – állítja a szakszervezet.

A rendőrök sztrájkja csak az első a héten. Kedden az egészségügyben és a szociális ellátásban, szerdán az oktatásban dolgozók sztrájkolnak majd. Az előbbiben 40 ezren, ez utóbbiban 37 ezren dolgoznak, a szakszervezetek közel 80 százalékukat képviselik.

A közszférában dolgozók szakszervezetei a sztrájkhullámmal béremelést követelnek: ötödik éve nőtt GDP, de a 2012-ben, a gazdasági válság miatti bérkorlátozások még érvényben vannak. Több tiltakozó jobb munkakörülményeket is szeretne.

A kormány számításai szerint a szakszervezetek követelései 1 milliárd euró terhet rónának az állami költségvetésre, és úgy látják, azt lehetetlen teljesíteni.

A közszférában az elmúlt években átlagban 7 százalékos volt a béremelés, és a 2012-ben hozott megszorítások egy részét is eltörölte a kabinet. A szlovén gazdaság többéves recesszió után 2013-ban mutatott először fellendülést. A kormány azzal számol, hogy a tavalyi 3,1 százalék után idén 4,4 százalékkal nő a GDP, élénkül az export, bővülnek a beruházások.