A Quaestor-kötvényeseknek nem jár az állami védelem, ugorhat a pénzük

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Így szól a szabályozás. Ha a vállalati kötvény kibocsátója megy csődbe, azért nem áll jót a Befektető-védelmi Alap. A Quaestor hétfői közleményében azt ígérte, előbb-utóbb mindenki a pénzéhez juthat. Ahhoz azonban nekik is forráshoz kell jutniuk.


150 milliárdos fiktív kötvénykibocsátást gyanítanak a Quaestor-csoport egyik cégénél, ami miatt részlegesen felfüggesztették a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, a céghez felügyeleti biztosokat rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank, a Quaestor Hruria Kft. pedig öncsődöt jelentett.


A cég bukása immár a harmadik brókerügy az elmúlt két hétben, és könnyen lehet, hogy a Buda-Cashnél gyanított visszaéléseknél is komolyabb hatású.

A befektetők kártalanítása szempontjából mindenképpen a legkényesebb, itt ugyanis vállalati kötvényekről van szó, amelyekre nem vonatkozik a Befektető-védelmi Alap (BEVA) kártalanítása. A BEVA-ra vonatkozó szabályok szerint az alap nem fizet akkor, ha a vállalati kötvény kibocsátója meg csődbe. Ez az úgynevezett kibocsátói kockázat, ezt a befektető viseli.

Megkerestük a BEVA-t, ahol kérdésünkre ezt megerősítették. Elmondták továbbá, hogy égnek a telefonok, nagyon sok befektető érdeklődik, és többen csak most szembesülnek azzal, hogy egyáltalán mit vásároltak. Sokan nem tudták, hogy ez egy vállalati kötvény, és azt sem tudták, hogy ezt nem védi sem a BEVA, sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Farkas Péter, a BEVA ügyvezető igazgatója szerint ráadásul a kötvényeket kibocsátó Quaestor Hruria Kft. nem is volt BEVA-tag, és mivel nem ügyfélletét tűnt el, hanem egy kötvény mögül omlott össze a kibocsátó, az alap ebben az esetben nem tud semmit tenni.

A BEVA becslése szerint több tízezren lehetnek ilyen helyzetben. Ők most abban bízhatnak, hogy a Quaestor Csoport rengeteg befektetéséből és vagyontárgyából (ingatlanok, szállodák) ki tudják fizetni őket, csak ezeket a vagyonelemeket előbb pénzzé kell tenni.A BEVA egyébként a brókercégeknél lévő értékpapírokra, pénzre vállal garanciát 20 ezer euró értékig, míg az OBA a bankban elhelyezett pénzeket biztosítja 100 ezer euró értékig.