A plázák forgalmának felét sem tudták biztosítani a mozik vasárnap

-

A szokásos forgalom fele sem jött össze a mozival rendelkező bevásárlóközpontokban azon a vasárnapon (március 22-én), amikor a zárva tartást elrendelő törvény miatt először nem nyitottak ki az üzletek – írja a Napi Gazdaság.


A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára, Balatoni Judit szerint a mozival nem rendelkező plázákban az üzletek kevesebb mint tíz százaléka, a mozis bevásárlóközpontokban az üzletek 17-26 százaléka nyitott ki a vasárnapi zárva tartást előíró törvény által valóban érintett napon, vagyis március 22-én.

A nyitott üzletek nagy része vendéglátóegység volt, ezt követték a szolgáltatók, és az olyan üzletek, amelyek nem esnek a törvény hatálya alá, például a mozik, gyógyszertárak és a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, ahol a tulajdonos vagy a segítő családtagja dolgozott. A március 15-i vasárnap azért nem volt mérvadó, mert a nemzeti ünnepen eddig is minden évben zárva voltak az üzletek, a március 29-i vasárnapot pedig a hipermarketek nagy többsége az adventi vasárnapokon kívüli nyitvatartási lehetőségként használta ki.