A paksi bővítés elnyerése után már csomagol is az orosz Roszatom cége

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

Megszünteti magyarországi fióktelepét a Rusatom Overseas, miután küldetését teljesítette, és övé lett a 10 milliárd eurós projekt. Az orosz állami vállalat másik magyarországi érdekeltségének továbbra is a Simicska Lajos emberének tartott Bács Zalán a cégvezetője.


A Cégközlöny szerint a Joint Stock Company Rusatom Overseas Magyarországi Fióktelepének alapítója, az orosz Roszatom február elején úgy döntött, hogy megszünteti budapesti cégét. A vállalatot irányító Bács Zalán a VS.hu kérdésére megerősítette, hogy valóban befejezi működését a fióktelep, mert


elvégezte a Paks II projekt megvalósítását célzó szerződések előkészítésének segítésére irányuló feladatát.

A Rusatom Overseas ugyanis a trójai faló, amellyel az orosz cég minél több „várat” próbál bevenni az atomerőmű-építések piacán. A magyarországi fiókot még 2012-ben alapították, és már akkor Bács Zalán került a cég élére.


A trójai faló segítői

Mint a VS.hu megírta, Bács Zalán 2000-től a Mol-nál, majd a Tiszai Vegyikombinátnál, valamint külföldi Mol-érdekeltségeknél, a Slovnaftnál és az INA-nál dolgozott vezető beosztásban, ám az igazi áttörés 2010 nyarán jött el az életében. Ugyanis az Orbán-kormány hivatalba lépése után, azaz 2010 júliusában új ember került a Magyar Villamos Művek élére Baji Csaba személyében, akit egy hónap múlva követett Bács Zalán a stratégiai vezérigazgató-helyettesi székbe.

Baji korábban, még az első Orbán-kormány alatt, 2001–2002-ben az MVM leányvállalatának, a Paksi Atomerőműnek volt a vezérigazgatója, azt megelőzően pedig, 1998-ban annak az Axon-cégcsoportnak a tisztségviselője volt, amely az első Orbán-kormány megalakulásának időszakában vásárolta be magát a Közgépbe.

A Roszatom 2012-től erőteljes kampányt folytatott Magyarországon, amelynek az volt a fő üzenete, hogy jelentős mértékben, egyharmad arányban magyarországi cégeket kíván bevonni a beruházásba. Márpedig a Közgép a legutóbbi időkig jelentős beszállítója volt a paksi erőműnek, több építési munkálatot, köztük a bátaapáti hulladéktároló kialakítását is a Simicska-vállalat nyerte el.


Bács Zalán a háttérben


Még marad feladata a Roszatom magyar csapatának

A Rusatom Overseas magyarországi fióktelepe közreműködött a magyar–orosz kormányközi megállapodás előkészítésében, amelyet még 2014 januárjában írtak alá Moszkvában. A most megszűnő leányvállalat részt vett az MVM Paks II. Zrt. mint megrendelő és a Nyizsnyij Novgorod-i mérnöki iroda, a NIAEP-ASZE mint fővállalkozó között megkötött három szerződésnek az előkészítésében is, amelyeket tavaly decemberben írtak alá Budapesten, és amelyeket most 30 évre titkosított az Országgyűlés.

Időközben a Paks II. Zrt. elkerült az MVM-től, a gigantikus beruházás immár a Miniszterelnökséget vezető Lázár János alá tartozik. Az MVM élén viszont továbbra is Baji Csaba áll, jóllehet már hónapokkal korábban rebesgették a leváltását. Ő ugyanis Simicska embere (közgépes cégnél dolgozott korábban, és Simicskával feltételezett jó viszonyát nem cáfolta), márpedig az elmúlt hetek-hónapok hírei arról szóltak, hogy megromlott a viszony a Fidesz gazdasági hátterét megalapozó Simicska Lajos és Orbán Viktor, valamint a Fidesz feltörekvő újabb generációja között.

A Roszatom másik magyarországi fiókja, a Rosatom Central Europe élén sincs egyelőre változás, a céget Bács Zalán, Baji Csaba korábbi beosztottja irányítja. Ez az iroda felelős a jövőben azért, hogy megvalósuljanak a paksi bővítésről kötött szerződéseknek azon pontjai, amelyek alapján az orosz partnernek kell gondoskodnia a nukleáris fűtőanyagokról és azok elhelyezéséről, valamint a radiológiai gyógyászati felhasználásról.


A profit besöprése már csak az unión bukhat el

Bács Zalán a VS.hu-nak azt is elmondta, hogy a projektért jelenleg orosz részről a fővállalkozó, a NIAEP-ASZE, a Roszatom állami atomenergetikai konszern mérnöki vállalkozása felel. A cégnek már van irodája Budapesten, és hamarosan megnyitja operatív irodáját Pakson is, illetve megkezdődött a magyarországi gazdasági társaságának bejegyzése is.

A NIAEP-ASZE atomerőműveket épít Oroszországon kívül Fehéroroszországban, Bangladesben, Indiában, Kínában, Törökországban és Vietnamban. Legutóbbi projektje, a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja 2014 decemberében kezdte meg próbaüzemét.

A most bezáró Roszatom-cég vélhetően csak veszteséget termelt, hiszen 2013 végén már 127 millió forint mínuszban volt a mérlege, és a saját tőkéje is elillant. A 2014-es adatokról Bács Zalán még nem tudott nyilatkozni, mert még az anyacég sem készítette el a beszámolóját.

Az atomerőműveket építő orosz állami cégbirodalom azonban összességében várhatóan nem jön ki rosszul az orosz hitelből megfinanszírozott 10 milliárd eurós üzletből. A NIAEP-ASZE forgalma tavaly tovább nőtt, meghaladta a 42 milliárd rubelt, ami csaknem 200 milliárd forint, a Roszatom árbevétele pedig 150 milliárd rubel felett van, ami egy év alatt 700 milliárd forintnyi árbevételt jelent. A további bővülést legfeljebb az Európai Unió akaszthatja meg, ha a titkosítás miatt egyébként sem szimpatikus magyar–orosz egyezségben esetleg még az uniós közbeszerzési szabályok megsértésére is rábukkannak Brüsszelben.