A nevelőszülők keresnek a legrosszabbul Magyarországon

Fotó: AFP / ANATOLY TANIN

-

A főállású nevelőszülők és anyák mellett a konyhai kisegítők és üvegezők állnak a fizetési rangsor végén.


A héten jelentek meg a hivatalos magyarországi fizetési adatok, amelyekből kiderül, hogy a különböző foglalkozásokban mennyi volt a fizetés tavaly. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján a Buksza összerakta a listát, amelynek élén – a 2015-ös adatok szerint – a légiforgalmi irányítók, a politikusok és a kutatási-fejlesztési vezetők állnak az élen havi 0,96–1,77 millió forintos bruttó fizetéssel, ami négy-nyolcszorosa a közel 260 ezer forintos bruttó átlagfizetésnek. (Erről itt olvashat részletesen.)


Most pedig jöjjön a lista másik vége: az utolsó öt helyen álló foglalkozás 95–122 ezer forint fizetést nyújtott havonta a múlt évben, ami kevesebb mint fele az országos átlagnak.A legrosszabbul fizető állás a hivatalos statisztikában „Hivatásos nevelőszülő, főállású anya” néven említett foglalkozás, amely tavaly havonta bruttóban 94,6 ezer forintot jelentett.


A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal honlapja szerint a főállású anya és nevelőszülő néven szereplő foglalkozás egyébként a következőt jelenti: „átmeneti vagy tartós családi gondozást, nevelést, személyes törődést biztosít a családjából kiemelt, árva, vagy egyéb okból társadalmi gondoskodást igénylő gyermekek számára, szüleik helyett neveli és gondozza őket”.


Az üvegezőké volt tavaly a harmadik legalacsonyabb fizetés, havi bruttójuk alig haladta meg a 120 ezer forintot


A második legalacsonyabb fizetést a konyhai kisegítők kapták tavaly, a bruttó fizetésük havonta 119,5 ezer forint volt. Náluk alig valamivel többet, 120 100 forintot kaptak havonta az üvegezők, akiknek a harmadik legrosszabb fizetésük van a hivatalos statisztika alapján.


Akik a „Textilműves, hímző, csipkeverő” kategóriába tartoztak, havonta 120 300 forintot kaptak, a kerékpárjavítással foglalkozók keresete pedig 122,4 ezer forint volt, ami az ötödik legalacsonyabb fizetés volt az országban.