Utáljuk az adócsalást – de csináljuk

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A magyarok háromnegyede utálja az adóelkerülést, de jellemzőnek tartja a Nézőpont közvélemény-kutatása szerint.


A megkérdezettek a készpénzalapú ágazatokat, az építőipart és az egészségügyet tartják a szürkegazdaság által leginkább érintettnek.
A Nézőpont Intézet Gazdaságfehérítési Kerekasztalának felmérésben résztvevők háromnegyede egyáltalán nem értett egyet azzal az állítással, hogy az állam megkárosítása elfogadható cselekedet lenne, 24 százalék szerint viszont nincs baj azzal, ha valaki a közös kasszából vesz el, vagy - ami jellemzőbb - nem tesz be oda.
A hálapénzfizetést tartották a legelterjedtebbnek és a leginkább elfogadottnak a hét szürkegazdaságot segítő tevékenység közül, amelyet a kutatás vizsgált. A válaszadók 72 százaléka vélte úgy, hogy a hálapénzfizetés jellemző Magyarországon, és 22 százalékuk azt is gondolja, hogy elfogadható az orvosok és a betegek közötti "borítékos" tranzakció.
Az adófizetés elkerülését 65 százalék tartja szokásos tevékenységnek, 16 százalékuk szerint nincs is semmi probléma ezzel.
Hasonlóak az arányok a csúszópénz elfogadásánál, 64 százalék szerint jellemző és 17 százalék szerint elfogadható ez a cselekedet, a feketefoglalkoztatást 61 százalék véli elfogadhatónak és 17 százalék szerint jellemzi a magyar gazdaságot.
A jogosulatlan állami támogatás igénybevételét a megkérdezettek 64 százaléka tartotta jellemzőnek Magyarországon, de elfogadhatónak már csak 13 százalék.
A megkérdezettek 52 százaléka vélte úgy, hogy elterjedt a munkahelyi eszközök magáncélú hasznosítása, elfogadhatónak pedig 15 százalék minősítette azt.