A magyar Toy Story: befektetőkkel tárgyal a Gulliver

-

Beindult a piac újrafelosztása a magyarországi játékkereskedelemben, miután a karácsonyi roham kellős közepén csődbe ment az éveken át piacvezető Gulliver Kft. Az adóssághegyek mögött már látszanak a vesztesek és a nyertesek.


Nagyjából egy hónapjuk van a potenciális befektetőknek, hogy eldöntsék, vonzó-e számukra egy olyan cég, amelynek 3 milliárd forint adóssága van. A Gulliver Kft. ugyanis ennyit halmozott fel, miközben a néhány éve még 6 milliárd forint éves árbevétellel a legnagyobb hazai játékkereskedő volt. Ahhoz, hogy kijöjjenek a slamasztikából, sok-sok pénz kellene. „Folynak a tárgyalások potenciális befektetőkkel” - mondta a VS.hu érdeklődésére a kijelölt vagyonfelügyelő, Pallos Dénes.

A cég december 21-én zárta be tekintélyes bolthálózatát, majd januárban már meg is kezdődött a csődeljárás. A vagyonfelügyelő március 7-ére hívta össze azt a tárgyalást, amelyen a tulajdonos megpróbál egyezségre jutni a hitelezőkkel (elsősorban a CIB Bankkal, valamint a boltokba kikerült termékek gyártóival, szállítóival, illetve az üzleteknek helyet adó épületek, plázák tulajdonosaival), hogy mindenki a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki a bajból.

Magyarországon azonban a lehető legritkább esetben jön össze ilyen egyezség. Előbb-utóbb az derül ki, hogy a cég már menthetetlen, a csődeljárásból felszámolási eljárás lesz, és gyakorlatilag a legtöbb tartozás eltűnik a süllyesztőben. Erre most is van esély.


Mire játszanak?

A Gulliver akkora banki hitelt cipel, amely a konkurenciáinál nem jellemző. A cég korábbi tulajdonosai még 2007-ben kötöttek egy 7,5 millió eurós (mai árfolyamon 2,2 milliárd forintos) hitelszerződést a CIB Bankkal, amiből hat év múltán még mindig hátra van 1,6 milliárd forint törlesztési kötelezettség. A hitelfelvétel néhány nappal azelőtt történt, hogy egy belga kockázati tőkebefektető, a KBC Private Equity váltotta az addigi magyar tulajdonosokat, az RTL Klub műsorvezetőjének, Lilunak édesapját, Kovalcsik Pétert és cégtársát, Kovács Csabát. Kovács 2008 nyaráig még ügyvezető maradt, Kovalcsiknak most is van egy labdagyártó cége, utánuk jött a most már tulajdonosi minőségben is eljáró Turi András.

A felívelés és a hanyatlás egyaránt a KBC alatt történt, miközben a 2008-as globális válságban a belga cégcsoport is megroggyant. Ez utóbbinak az lett a következménye, hogy a belga állami támogatás fejében az Európai Bizottság arra kötelezte a KBC anyacégét, hogy szüntesse meg minden olyan vállalkozását, amely az eredeti pénzügyi szolgáltatói tevékenységétől idegen. A Gulliver esetében ez a folyamat zárult le 2013 áprilisában, amikor kisebb részben az addigi ügyvezető, Turi András cége, az Aurenta Holding vette át a játékkereskedőt, 85 százalékban pedig egy néhány nappal korábban, mindössze 100 eurós (30 ezer forint) alaptőkével létrehozott holland cég, az Eastern Toy.

A KBC mossa kezeit. A VS.hu érdeklődésére az uniós kötelezettségre hivatkozott, mondván, ettől kezdve neki semmi köze a Gulliver becsődöléséhez. Az ügyvezető Turi András nem reagált a megkeresésekre. Közben a Gulliver lemaradt az online kereskedelemben, és eltartotta a bolthálózatban foglalkoztatott 246 munkatársát.

Akik mégis profitálni tudnak a Gulliver összeomlásából, azok a legfőbb vetélytársai. A Regio Kft,. amely 2012-ben 4,6 milliárd forintos árbevételével már átvette a vezetést a Gullivertől a hazai játékkereskedelemben, és amely már a csődhelyzet előtt elhappolta a Gullivertől az addigi legnagyobb áruházát az M3-as budapesti kivezetőjénél. Trónkövetelő még az ugyancsak magyar tulajdonú Formatex Kft., amely 2012-ben már részt vett egy üzlethálózat megmentésében: akkor a Játéksziget boltjait üzemeltető Édi-Plus Kft.-nek támadtak fizetési nehézségei. Az Édi ma már felszámolás alatt van, ami azt jelenti, hogy ott is voltak, akik hoppon maradtak. Úgy tudni, külföldiek is érdeklődnek a magyar terjeszkedési lehetőségek iránt; román és cseh cégek szimatolnak a régióban. A feltörekvő online játékkereskedők pedig óvatos léptekkel máris elindultak a boltüzemeltetés irányába: a VS.hu értesülései szerint a Játékvár.hu Kft. veszi át a Gulliver eddigi boltját a Mammutban.