A kormány kivágta a zöldforgatókönyvet a nemzeti energiastratégiából

Fotó: Europress/Getty Images/Quinn Rooney / Europress/Getty Images/Quinn Rooney

-

A kabinet a módosított kormányhatározatban elismerte: nem reális, hogy a következő 15 évben energiát tudnánk megspórolni.


Három év alatt nagyot változott a világ, legalábbis ez következik abból, hogy a nemzeti energiastratégia immár nem számol az úgynevezett zöldforgatókönyvvel, vagyis azzal, hogy 2030-ig Magyarország mérsékelni tudja energiafelhasználását.


A kormány határozatban módosította a 2012-ben megfogalmazott dokumentumot, és ebből teljes egészében kihagyta azokat az előrejelzéseket, amelyekhez jelentősebb fejlesztési források kellenének. A döntés szerint ezzel figyelembe vesszük ugyan az uniós kötelezettségeinket, de annál lényegesen nagyobb erőfeszítés nem indokolt.

Így az „Ölbe tett kéz” forgatókönyv azzal számol, hogy ha elmaradnak az energiahatékonysági intézkedések, akkor a villamosenergia-felhasználás 1,5 százalékkal nő a következő 15 évben, és a GDP növekedésével nagyjából arányosan fokozódik az ipar és a lakosság energiaigénye is. A fűtési és hűtési energiaigény 1,2 százalékkal bővül.

A „Közös erőfeszítés” forgatókönyv már betervezi az energiahatékonysági intézkedéseket és a szemléletformálást, és ennek eredményeként azzal számol, hogy a lakosság energiaigénye mérséklődik 2030-ig. Az ipari fogyasztás ugyanakkor eben az esetben is lépést tart a GDP bővülésével, az áramfogyasztás is növekszik 1 százalékkal, a fűtési és hűtési igény ugyanakkor csökken. Összességében viszont eleinte még így is növekszik az energiafelhasználás, és csak 2030 felé áll le a fokozott igény, és stagnál a fogyasztás.

Így a 2008-as, vagyis válság előtti energiafelhasználáshoz képest már mindenképpen többet fogunk fogyasztani 2030-ban, ugyanis csak a zöldforgatókönyv számolt azzal, hogy képesek vagyunk a korábbiaknál mérsékeltebb ütemben felemészteni a Föld energiaforrásait.