A jövő héten benyújtják a bankadó-csökkentési törvényt

-

A bankadóról tegnap tárgyalt a kormány, a jövő héten benyújtja a törvénytervezetet, amelyben az lesz, mint ami a februári EBRD-megállapodásban volt, se több, se kevesebb – jelentette be Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján.


Hogy pontosan mi lesz ebben a törvénytervezetben, lesznek-e például különleges feltételei a bankadó csökkentésének, az nem derült ki. Orbán Gábor mindössze annyit mondott, hogy törekednek a konszenzusos, korrekt légkörre, partneri viszonyra a bankokkal, folyamatosan tárgyalnak a bankszövetséggel például a magáncsődről és a brókerbotrányok miatti károkról, illetve azok kezeléséről.

Stabil, jövedelmező, átláthatóan működő és hitelező bankokra van szüksége az országnak és a kormánynak – idézett az egy héttel ezelőtt benyújtott konvergenciaprogramból Orbán Gábor.

Az államtitkár szerint a devizahitelezés problémája volt a legmérgezőbb pont a bankok és a kormány kapcsolatában, ezt a most folyamatban lévő 1000 milliárdos visszatérítéssel és a forintosítással sikerült kezelni. Ez lehetővé tette, hogy új alapokra helyeződjön a kormány és a bankok viszonya, ez tükröződött a februári megállapodásban, amelyet a kormány az EBRD-vel és az Erstével kötött.

Orbán Gábor szerint egyébként túl sok a kicsi bank Magyarországon, túlságosan szétaprózódott a bankrendszer, a túl alacsony a belföldi tulajdonlás. Ezért lépett az állam a piacra, ezért szervezte át a takarékszövetkezeti rendszert, vette meg az MKB-t és a Budapest Bankot, és készül beszállni az Erstébe az EBRD-vel együtt. Mindennek következtében 50 százalék fölé nőtt a belföldi tulajdon aránya, de ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon az állam kereskedelmi bankokat akar tulajdonolni, üzemeltetni, hangsúlyozta Orbán.