A jó ötletekből épül a digitális Európa

-

Magyarország teljes jogú tagjává vált az Európai Innovációs és Technológiai Intézet információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó társulásának, az EIT Digitalnak. Az európai szervezethez való csatlakozással a magyar startupok, feltörekvő innovatív vállalkozások bekerülhetnek a nemzetközi innovációs vérkeringésbe. De mi is az az EIT Digital és hogyan profitálhatnak a tagságból a magyar kkv-k?


Az EIT Digital az Európai Unió egyik kezdeményezését, a digitális átalakulást hivatott támogatni. Nem elsősorban intézmény, hanem inkább egy inkubációs keretrendszer, amely támogatja a digitális ökoszisztémához tartozó szereplők együttműködését az egyetemektől a kis- és közepes vállalkozásokon át egészen a nagyvállalatokig. A digitalizáció Európa versenyképességének legfőbb motorja, ezért az Európai Unió tudatosan törekszik arra, hogy megerősítse ezt a szektort és felkarolja azokat az üzleti és technológiai ötleteket, amelyek jelenleg még korai fázisukban, vagyis a jövedelmezőség előtti érettségi szakaszukban járnak. Az egész Európát behálózó tudáshálózat olyan városokban rendelkezik helyi irodákkal, mint London, Berlin, Párizs, Stockholm, Madrid, Helsinki, Eindhoven, Trento és Budapest, de a Szilícium-völgyben is rendelkeznek egy helyi hub-bal. Az EIT Digital a digitalizációnak olyan fókuszterületein támogatja az új kezdeményezéseket, mint a digitális ipar, az okos városok, a digitális jólét vagy a digitális infrastruktúra.


Oktatás és üzlet

Magyarország ugyan csak az év elején vált teljes jogú tagjává a szervezetnek, de társult tagként 2012 óta működik budapesti székhellyel az EIT Digital Magyar Nemzeti Társult Csomópontja. A konzorcium alapító tagjai az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Ericsson Magyarország és a Magyar Telekom, de a teljes jogú tagsággal csatlakozott a hálózathoz az OTP, az MTA Sztaki, az Evopro és az E-Group.

Az EIT Digital magyar konzorciuma az innováción túl az oktatásra és az üzletre is kiemelt figyelmet fordít.

Az innováció- és vállalkozásösztönzést a magyar konzorcium is zászlajára tűzte, és az elmúlt években számos magyar ötlet sikerre vitelében segédkezett. Jó példa a SOPRESO prezentációs platform, amelynek a nemzetközi bemutatásában oroszlánrészt vállalt a budapesti MNTCS, vagy az OptoForce nevű magyar robotikai startup, amelybe már egy dán szakmai befektető félmillió eurót fektetett. Az EIT Digital és így a szervezet hazai képviselete is azon dolgozik, hogy a leginkább ígéretes kezdeményezéseket felkarolják és becsatornázzák a nemzetközi innovációs és üzleti vérkeringésbe.

De a már elindult vállalkozások támogatásán, nemzetközi piacokra segítésén túl fontosnak tartja azt is a kezdeményezés, hogy a felsőoktatásban résztvevő informatikusok részére nyújtson használható tudást, egyben szakmai gyakorlati lehetőséget is hazánkban jelenlévő digitális nagyvállalatoknál és startupoknál egyaránt. Mérettől függetlenül minden vállalatnál hiány mutatkozik a képzett informatikusokból, ezért nagy jelentőséggel bír, hogy az EIT Digital szerepet vállal hazánkban is az ő képzésükben.

Az Európai Unió felismerte a digitális szakemberek képzésének fontosságát, annál is inkább, mivel a digitális munkahelyek betöltése ma az egyik legnagyobb kihívás Európa gazdasági versenyképességének megőrzése szempontjából. Az EIT Digital hazánkban az ELTE-n két szakon (Szoftver- és szolgáltatás-architektúrák és a Biztonság és adatvédelem szakon), a BME-n további két szakon (Digitális média és kommunikációs technológiák és Beágyazott rendszerek) területén képezhetik tovább magukat az alapképzés elvégzését követően a szakemberek.