A GVH nem vizsgálja a médiafúziót

-

A kormány „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősítette az összefonódást, és ilyenkor nem tilos a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás.


Nem indít versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány összefonódásra vonatkozó bejelentése alapján, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a tranzakciót - közölte a GVH csütörtökön.

A versenyhatóság közleményében felidézte: a kormány december 5-én „közérdekből” „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősítette a Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítványnak az Opus Press Zrt., az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zrt., a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. és a Magyar Idők Kiadó Kft. feletti irányításszerzésével megvalósuló összefonódást.

A „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősített összefonódások nem tartoznak a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény hatálya alá. Az eljárás megindítására okot adó körülmény hiányában a GVH hatósági bizonyítvány kiállításával zárta le a bejelentés vizsgálatát - közölte a versenyhatóság.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az összefonódás „nemzetstratégiai jelentőségűvé” minősítést azzal indokolta, „közérdek” fűződik a print és nyomtatott „médiakultúra” „megmentéséhez” és a helyi, különösen a megyei „nyilvánosság” „fórumainak” hosszú távú „megmaradásához”. Az alapítvány ezt a célt tűzte ki alapító okiratában, és „külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani”.