A Gulliver hitelezői már feljelentésről beszélnek

-

A csődbe ment játékkereskedő a zárás előtt kiszervezte szállítmányozási részlegét, és új céget alapított. A tartozások kiegyenlítésére csak fillérjei maradtak.


Eredménytelenül zárult a decemberben fizetésképtelenné vált Gulliver Kft. tárgyalása a hitelezőkkel. Igaz, az ajánlat elfogadhatatlan volt: az ország legnagyobb játékkereskedő cége a több milliárdos banki és a több százmilliós egyéb követeléssel szemben azt ígérte, hogy a banki és ingatlanbérbeadói tartozásoknak 10 százalékát fizeti ki, a többiek, vagyis elsősorban a játékok beszállítói pedig pénzüknek 1 százalékát kapják meg. Csak elvétve volt olyan előrelátó cég, mint a Játéksziget boltokat üzemeltető Formatex Kft., amely az ősszel beindult pletykák miatt hitelbiztosítást kötött, így csak annak az önrészét bukja el. A legnagyobb hitelező, a CIB Bank nyomására a Gulliver tulajdonosai most mindenesetre újabb 15 napot kaptak a javaslat átdolgozására. A paprikás hangulatot az is fokozta, hogy immár nyíltan elhangzott, amiről eddig csak játékkereskedői berkeken belül sutyorogtak. A Gulliver kisebbségi tulajdonosa és egyben ügyvezetője, Turi András egy nappal azelőtt, hogy a karácsonyi vásár csúcsán leállt a cég webshopja, majd bezártak az üzletek is, új céget alapított kiskereskedelemre, vagyonkezelésre. Mindezt azok után, hogy előtte néhány hónappal a Gulliver teherautóstul, mindenestül kiszervezte logisztikai tevékenységét. A feladat szolgáltatója ősztől az RTB Trans Kft. lett, amely ugyanazon a dunakeszi címen működik, amelyre az újonnan gründolt Taméta Recovery Kft.-t a cégbíróság bejegyezte. A csődeljárásban kinevezett vagyonfelügyelő, Pallos Dénes a VS.hu kérdésére úgy vélekedett, hogy az elhangzottak alapján lesznek olyan hitelezők, akik önállóan is feljelentést tesznek, de magának a vagyonfelügyelőnek is kötelessége vizsgálni, mi vezetett a fizetésképtelenséghez. Ha az információk alapján indokolt, ő is megteszi a szükséges lépéseket. Turi András a VS.hu megkeresésére nem reagált, de a vagyonfelügyelő kérdésére kijelentette, hogy egyik beszállítói vagy közreműködő cégben sincs érdekeltsége. A logisztikai tevékenységet pedig éppen a legnagyobb hitelező utasítására szervezte ki. A CIB Bank ugyanis elvárta, hogy tisztítsa meg a cég portfólióját, és csak az alaptevékenységgel közvetlenül összefüggő feladatokat lássa el. A CIB a VS.hu érdeklődésére a banktitokra hivatkozva mindössze annyit válaszolt, hogy „ameddig csak lehetséges”, azon dolgozik, hogy hosszú távon működő megoldás szülessen nehéz helyzetbe került ügyfeleinél.


A magyar Toy Story

A Gulliver elsősorban a 2007 decemberében felvett 7,5 millió eurós hitelét nem tudta cipelni, bár ehhez több dolog is hozzájárult. Az akkor fénykora csúcsán lévő családi vállalkozás (a celeb Lilu édesapjának, Kovalcsik Péternek és társának a rendszerváltás hajnalán garázsból elindított vállalkozása) még egy olyan befektetőt is vonzani tudott, mint a belga KBC. Érdekessége az üzletnek, hogy Kovalcsik kereskedelmi igazgatóként a Gulliver munkatársa maradt. Senki nem tudhatta akkor, hogy az egy év múlva beütő pénzügyi világválságba a belga cég is beleroggyan, és az állami tőkejuttatás fejében meg kell válnia a nem főtevékenységébe illő befektetéseitől. Közben a válság a magyar játékpiacot is beszűkítette, így egy évvel ezelőtt, amikor a KBC végül is eladta tulajdonrészét, a vevő az addigi ügyvezető, Turi András lett, valamint egy nevesincs, 100 euró tőkével éppen csak bejegyzett holland cég. A tranzakció a CIB hozzájárulásával történt, pedig az adósság már 3 milliárd forintra rúgott. Közben Kovalcsik és Turi között megromlott a viszony, és azzal párhuzamosan, hogy 2012 végén Kovalcsik a hibásnak ítélt üzletpolitika miatt felmondott, a Gulliver elvesztette zászlóshajóját, az M3-as budapesti kivezetőjénél lévő hatalmas áruházát. Az épületet Kovalcsik akkortól történetesen éppen a legnagyobb konkurenciának, a Regio Kft.-nek adta ki. A piac egyöntetű megítélése szerint a sztori nyertesei a legnagyobb konkurensek, köztük a Regio lesznek, amelyek hamarosan betöltik a Gulliver után maradt űrt, csak kicsit még koncentráltabban. Hogy ez a piaci űr mekkora, arról fogalmat alkothatunk, ha tudjuk, hogy a Gulliver még 2012-ben is 4 milliárd forintért adott el játékokat 27 üzletében és online.