A foglalkozások harmada megszűnik – írta a nagykövet

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Párizsban bemutatták Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO nagykövetének a technológiai átalakulásról szóló kötetét.


A Kairosz Könyvkiadó gondozásában 2017-ben magyarul A nagy korszakváltás, angolul TECHtonic Shifts címmel megjelent könyv alapgondolata, hogy az 1980-as években kezdődött globalizáció korszaka a 2010-es évek elejére véget ért, és a világ a technológia korszakába lépett. Új típusú gazdaság és társadalom jön létre, amely a megosztáson, a közösségi használaton, a javak és a szolgáltatások közösségi és együttműködő előállításán alapul.

Angel Gurría, az OECD főtitkára azt mondta: a magyar nagykövet "nagyon fontos könyvet írt nagyon jó címmel", amely átfogó képet nyújt a gazdaság előtt álló digitális kihívásról, és olyan aktuális kérdésekkel foglalkozik, amelyek a davosi világgazdasági fórum vagy a dubaji nemzetközi kormányzati csúcstalálkozón is fő témák voltak.

Cséfalvay Zoltán azt mondta: az eredetileg az OECD-ben eltöltött időszakáról naplónak indult könyv magyar változatában a nemzetközi szervezetben elhangzott eladások, beszélgetések és kutatások alapján a kirajzolódó korszakváltás közép-európai kihívásaira hívta fel a figyelmet. Az angol változatban nagyobb hangsúlyt kaptak a technológiai kérdések, ami a nemzetközi közönséget jobban érdekelheti.

Az OECD kutatásai arra világítanak rá, hogy a robotikával, a 3D nyomtatással, a digitalizálással fokozatosan visszakerül a termelés Európába, ráadásul a gépek akkor és úgy dolgoznak, ahogy a programozó akarja. Az ipari termelést a digitális szolgáltatás váltja fel, s mindez alapvetően alakítja át a jövőben a világgazdaságot és a világkereskedelmet, ami a nagykövet szerint egy hirtelen felgyorsuló folyamattá válhat, és eközben a platformgazdaságban kitalált módszerek átvétele és hasznosítása következik a közszférában – mondta Cséfalvay.

A nagykövet szerint az új korszakban nem tűnik el minden munkahely, de jelentős átalakulások várhatók. Az OECD számításai szerint a jelenlegi foglalkozások 9 százaléka megszűnik, 25-30 százaléka pedig radikálisan megváltozik, és ma még ismeretlen foglalkozások jelennek meg.