A büdzsé tartalékából kap pénzt kéményseprésre a katasztrófavédelem

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás / MTI/Honéczy Barnabás

-

Korábban is született már rendelet arról, hogy az állam mennyi pénzt ad az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak kéményseprésre, ezt most visszavonták, és újabb összegekről döntöttek.


A kéményseprő-ipari ellátás folyamatos biztosítására csoportosít át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint 2,3 milliárd forint egyszeri, valamint 3 milliárd forint tartós átcsoportosításáról döntöttek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) javára.

Az átcsoportosításért a nemzetgazdasági miniszter felel, és azt azonnal végre kell hajtani.

A belügyminiszternek ugyanakkor el kell számolnia a forrásokkal, a fel nem használt részt pedig vissza kell térítenie.

A határozat egyben visszavonja azt a tavaly márciusi rendelkezést, amelyben egyszeri tételként 2,3 milliárd forintot, tartósan pedig 762 millió forintot kapott az OKF.

A képviselők tavaly decemberben szavazták meg az új kéményseprői törvényt, amely szerint 2016-tól a katasztrófavédelem is beszáll a kéményseprésbe, így az önkormányzatok eldönthetik, a katasztrófavédelemmel kötnek szerződést, vagy érvényben hagyják a kéményseprő vállalatok valamelyikével kötött megállapodásukat.