A Banif Plus Bank több tízezer elszámolási értesítőt nem küldött ki

-

Az MNB 48,8 millió forintra büntette meg a bankot, mert megsértette az elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírást.


A pénzügyi intézményeknek a devizaalapú kölcsönök elszámolását április végéig kellett postára adniuk, a Banif Plus Bank azonban nem tette ezt meg.


A jegybank helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálta a Banif Plus Bank Zrt.-vel kapcsolatos korábbi határozatában foglaltak teljesítését. Ennek során az MNB megállapította, hogy a korábbi kötelezése ellenére a bank több mint 21 300 szerződéses ügyfelével szemben május végéig sem tett eleget elszámolási kötelezettségének.

Az MNB május 11-én közzétett határozatában azt állapította meg, hogy a Banif Plus Bank Zrt. az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 elszámolást mulasztott el megküldeni a fogyasztóknak. A jogszabálysértés miatt a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, és 18 millió forint bírságot is kiszabott.

A jegybank pénteken publikált határozatában ismét kötelezte a Banif Plus Bankot arra, hogy haladéktalanul küldje meg az elszámolásokat a fogyasztóknak, emellett további 48,8 millió forintos bírsággal sújtotta az intézményt.

Az elszámolások megküldésére várhatóan 2015. június végéig kerülhet sor.

Korábban két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét. Az elszámoláshoz kapcsolódó jegybanki vizsgálatok 2016 elejéig tartanak.