A Balatonon sem kell meghülyülni

Forrás: VS.hu

-

Drágábbak a kisboltok, de úgy tűnik, mindenhez hozzá lehet szokni. Hat balatoni településen kérdeztük a nyaralókat a vasárnapi vásárlási tilalomról, és meglepően türelmes turistákba botlottunk. Riport az északi partról.


Pár nappal ezelőtt kiderült, hogy hiába kérték, nem kapnak mentességet a balatoni települések sem a vasárnapi boltzár alól: a szabály rájuk is érvényes, csak a kis családi boltok nyithatnak ki a hét utolsó napján. Mivel a szezon már elindult, és terjednek a csalódott nyaralókról és a kifejezetten vasárnapra időzített áremelésekről szóló hírek, ellátogattunk az északi partra. Fűzfőtől Révfülöpig hat település tucatnyi kisboltjában kérdeztük a boltosokat és vevőiket – köztük magyar és külföldi turistákat –, és meglepő tapasztalatokat gyűjtöttünk.


Hókuszpókusz az egész. Ha sokat kell venni, akkor vannak a nagyobb boltok Veszprémben, Almádiban, Füreden, a kisebb dolgokért pedig itt a Joker

– mondta egy 50 év körüli férfi utunk első állomásán, a balatonfűzfői benzinkúton. Állítása szerint semennyire sem írta át a menetrendet a vasárnapi tilalom, majd útba igazított a 150 méterre lévő kisbolthoz, amelyet nem lehet nem észrevenni. Például arról, hogy bár reggel 9 volt, „vannak, akik már ott feleseznek”.


A fűzfői Joker. Pici, de sok mindent kínál


A szóban forgó balatonfűzfői Joker picike, 3-4 ember megtölti a boltot, vasárnap reggel folyamatos volt a jövés-menés. A vásárlók jellemzően tejet, kenyeret vettek, de volt, aki felvágottat és tojást is vásárolt. Valamivel drágábban, mint a nagy láncokban, de ahogy egy ötven körüli nő mondta:


Ennyi belefér. Ha már feláldozzák a vasárnapjukat a tulajdonosok, akkor legalább legyen hasznuk belőle.

Ő általában felkészülten jön a Balatonra, szinte mindent hoz Pestről, és ezzel mások is így vannak. Andrea is, akivel Almádiban diskuráltunk egy picike bolt előtt (ahol egyébként két idősebb úr egy-egy féldecis Unicumot fogyasztott), több bezárt Coopot és egy Penny Marketet elhagyva. Andreáék visszatérő balatoni nyaralók, és nem bízzák a vásárlást a véletlenre.

„Egy kisboltban képtelenség mindent megvenni, szűk a választék, az árak is magasabbak. Mindazonáltal itt rendszeresen vásárolok, ha épp kell valami, ráadásul vasárnap reggeli sétának, programnak is jó.” Neki, bár kényelmetlenséget jelent a boltzár, elfogadja, mert „mindenhez hozzá lehet szokni”.


A banánt igen drágán mérik.


Minden drágább

Nagyjából ez volt a legtipikusabb reakció a nyaralók és a helyiek körében, igazán felháborodott vásárlóval legalábbis most vasárnap nem találkoztunk. Még úgy sem, hogy az árak a kicsi 10-30 négyzetméter alapterületű boltokban tényleg magasabbak, mint egy-egy nagy boltlánc egységeiben. Friss körképünk alapján egy liter tejet 280-335 forintért lehetett venni, a kenyér kilója 250-300 forint körül volt, az 1,75 literes Coca-Coláért 400-450 forintot kellett adni. Az egyik legdurvább tétel a banán, kilóját közel 600 forintos áron adták a kisebb balatoni boltok, az akali szupermarketben azonban 400 forintba került, ami közelebb áll legtöbb boltláncban megszokott 300-380 forintos árhoz.

A vásárlók azonban mindezt láthatóan lenyelik, hiszen a nagyobb bevásárlást úgysem a kisebb boltokban oldják meg. Ha pedig kimarad valami, akkor éppenséggel kifizetik a többletet. Mert nyaraláskor úgyis könnyebben megy a pénz, „majd otthon behozzuk, ha túlköltekeznénk”.

Legfeljebb attól tartanak, hogy mi lesz, ha beüt a kánikula, és tele lesz a part. „Akkor azért lehetnek problémák. Ha több száz ember találja ki, hogy vásárolnia kell, akkor lehetnek üres polcok, ennek eredményeként pedig üres kosarak” – vélte Andrea.


vasárnapi boltzár; nyitvatartás; Balaton


Persze azon is múlik, melyik településen hány elérhető kisbolt akad. Füreden, Csopakon, Akaliban, Révfülöpön viszonylag könnyen lehet találni nyitva lévő üzletet, Almádiban több pékség, köztük a főúton lévő Lipóti is működik. Ezek jellemzően kis alapterületűek, ennek megfelelően kis választékkal, de ha nagyon muszáj, úgy tűnik, ezzel is beérik a nyaralók. A külföldiek is, akiket például Füreden kérdeztünk. Egy német házaspár azt mondta, kapnak ellátást a hotelben, így nincs szükségük boltra. „A benzinkút meg itt van szemben, az nyitva van” – mondták, bár nekik amúgy sem lehet sokkoló a dolog, Németországban is minden zárva van a hét utolsó napján.


A piacos trükk

Elégedetlenkedőket inkább a boltosok körében találtunk, akik közül néhányan – például Balatonakaliban és Révfülöpön – a piacos trükkel próbálnak talpon maradni. Az az üzlet ugyanis nyitva lehet, amely piacon vagy piac mellett működik. A Balatonakaliban lévő szupermarket előtt termelők árulják a termékeket, ez az üzlet kínálja az egyik legnagyobb választékot az északi parton. Látszott is a vasárnapi forgalmán: 10 óra körül meglehetősen sokan voltak a parkolóban. Péter Tihanyból jött át vásárolni, mert bár állítólag ott is van nyitva üzlet, ő nem találta meg. „Akali meg közel van, itt van minden, ami kell. Így minket a boltzár nem érint” – mondta.

Ő egyébként sem szereti a kisebb boltokat, mert nincs választék és drágábbak is, a Balatonon különösen. Szerinte ez normális, de


a Balatonon sem kell meghülyülni, ha valaki drágának tartja a kisebb boltot, vegye meg egy nappal korábban, olcsóbban. Lehet menni Aldiba, Tescóba, akárhova.

vasárnapi boltzár; nyitvatartás; Balaton

Egy zárva tartó Coop


Hogy az új rendszer hogyan hat a kiskereskedelmi forgalomra, azt a statisztikai adatokból egyelőre nem lehet kihámozni. Igazán majd pár hónap múlva látszik, hogy van-e bármi visszaesés, de azért akad olyan, akinek már most megvan erről a markáns véleménye.

Tihanyban egy 40 körüli férfi például ingerültebben nyilatkozott, szerinte mindenhol a világon lehet vásárolni a népszerű üdülőhelyeken, a Balaton mégsem ilyen, és ez visszaüt majd. „Így akarják idehozni a turistákat? Étteremre nem mindenkinek van pénze, főleg az ócska kolbászokra” – háborgott. „Mit mond majd a zimmerferiző tulaj a vendégeinek? Vasárnap csak étterembe mehettek, kaját nem kaptok” – idegesítette magát tovább a problémán, majd elhajtott az autójával.

Az egyik kisebb bolt vezetője pedig, aki azt kérte, hogy még a települést se írjuk le, mert akkor könnyen rátálalnak, azt mondta, nála többen vannak a boltzár óta vasárnap. Csakhogy erre sokszor nem tud felkészülni, mert mindig másból kell több, hol kólából, hol búrkifliből, aztán ha épp elfogy valami, akkor őt szidják. Na, meg az árakért is kap.


– értékelte a helyzetet, de azért azt is hozzátette, hogy a többség elfogadja a kicsit magasabb árakat. És a Fűzfőtől Révfülöpig tartó durván 50 kilométeres partszakaszon mi is ezt tapasztaltuk.