650 ezer forintot kaphat, ha korszerű kazánra vált

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Tamás / István Hajdu

-

Megjelent a kazáncserére kiírt pályázat. A támogatást kondenzációs kazánra adják, és bizonyítani kell, hogy energiamegtakarítást eredményez.


Új kondenzációs kazán vásárlásán kívül támogatják a kazáncserével kapcsolatos költségeket is, tehát a meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és csőhálózatának korszerűsítését, vagyis például a radiátorokét. Ugyancsak támogatható a kéményátépítés, a fűtési- és a meleg víz ellátórendszer átalakítása, az energetikai tanúsítás, a tervezési és az engedélyezési költségek. A támogatás akkor jár, ha a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése számítható, pontosabban az energiamegtakarítás számítással és energetikai tanúsítással igazolható, vagyis a számítást mindenképpen el kell végeztetni. Energetikai tanúsítványt egyébként az erre jogosult szakemberek 12 ezer forinttól végeznek. A pályázaton a beruházás értékének legfeljebb 40 százalékát lehet elnyerni, vagyis pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot. Ez összesen 1 millió 625 ezer forintos korszerűsítést jelent. Ahogy azt múlt szerdán bejelentették, a pályázat utófinanszírozással értendő. A pályázóknak regisztrálniuk kell, a pályázatot benyújtani pedig legkorábban 30 nap múlva lehet majd. Pályázni legfeljebb négylakásos házakban lévő lakás korszerűsítésére lehet.

Mit tud a kondenzációs kazán?

Egy korszerű kondenzációs kazán egyfelől magas hatásfokkal égeti el a gázt, de ezen kívül hasznosítani tudja a távozó hő egy részét is. Így a hatásfoka akár 108-109 százalék is lehet, ami 20-30 százalékos gázfogyasztás csökkenést is jelenthet egy elavult kazánhoz képest. Ez egy fűtési szezonban, átlagos lakásban 50-70 ezer forint megtakarítás. A kondenzációs kazánok ugyanis alacsony hőmérsékletű fűtéshez a legalkalmasabbak, tehát akkor, ha valahol padló- vagy falfűtés van, de ahol nem, ott is hatékonyabbak a hagyományos fűtőberendezéseknél. Padló- vagy falfűtést általában olyan lakásokba, házakba terveznek, amelyek fűtése nem igényel sok energiát.

Megtérül?

Egy 22-25 kilowattos kazán ára 200 ezer forinttól indul és meghaladhatja a milliót attól függően, hogy csak fűtésre vagy meleg víz előállítására is alkalmas készülékről van-e szó, illetve kombinálták-e egyéb technológiákkal, például napenergia-hasznosítással. Eddig csak a kazánról beszéltünk: ha a fűtési rendszert is át kell alakítani, a költségek jóval magasabbak lesznek. Mindez azt is jelenti, hogy maximális támogatást igénybe véve a beruházás megtérülése 10-15 év is lehet, vagyis igazán akkor éri meg, ha a fűtési rendszer amúgy is megérett már a korszerűsítésre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1700 pályázatra számít és becslések szerint 1500-at tudnak majd támogatni a rendelkezésre álló 1 milliárd forintból. A lakossági energiafogyasztás az összes energiafelhasználás körülbelül 40 százalékát teszi ki, és korszerűsítéssel itt lehet a legnagyobb megtakarítást elérni. A fűtés mintegy 60 százalékát földgázzal oldják meg Magyarországon, és körülbelül 18-18 százalék a távhő, illetve a hagyományos tüzelési módok aránya. Nem ez az első pályázat, amelynek a energiamegtakarítás a célja. 2012-ben szintén a beruházás értékének 40 százalékára lehetett pályázni, de akkor több, maximum 850 ezer forint volt az elnyerhető maximális támogatás lakásonként kondenzációs kazánra és 1,5 millió forint a megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezésekre, vagyis napkollektorra, hőszivattyúra, illetve brikettet vagy pelletet hasznosító berendezésre. Az akkori keret két hét alatt kimerült. A jelenlegi pályázatsorozat három részből áll. Csütörtökön, szeptember 25-én jelenik majd meg a háztartási gépcsere-program, jövő hétfőn, 29-én pedig a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forintos keretösszeggel. A becslések szerint a három pályázattal összesen 25 ezer háztartás támogatására jut pénz.