55 hónapja bővül a kiskereskedelmi forgalom

Fotó: MTI / Varga György

-

Az üzletek forgalma 7,8 százalékkal nőtt egy év alatt.


A kiskereskedelmi forgalom már 55 hónapja folyamatosan bővül - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH csütörtökön kiadott jelentése szerint januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az adat 0,3 százalékponttal nagyobb a március 5-én kiadott első becslésnél.

A helyettes államtitkár hozzátette: az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 774,6 milliárd forint volt.

Pomázi Gyula azt mondta, a kiskereskedelemben és a digitális kereskedelemben az év további részében is növekedésre számítanak. A pozitív várakozások többek között a 6 éves bérmegállapodásnak köszönhetőek, hiszen ezáltal több pénze van a lakosságnak. A bérmegállapodás értelmében 2018. január 1-től a minimálbér 8, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal nőtt.