43 boltot bezár a Tesco. Angliában

-

Több tucatnyi veszteséges nagy-britanniai üzletét bezárja, számos tervezett áruház építési terveit törli, és azonnali hatállyal átfogó árleszállításokat hajtott végre a Tesco a vállalati gazdálkodás teljes átalakítását célzó program kezdeti lépéseiként.


A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat - amely egyben a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója is - rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított évet tud maga mögött.


A karácsonyi szezon ugyan a vártnál jobban sikerült, a szeptemberben munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis által meghirdetett fordulat jegyében a cég csütörtökön bejelentette, hogy bezárja 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törli további 49 új nagyáruház építési terveit. A BBC szerint ezen túlmenően beszüntetik a dolgozók nyugdíjprogramját, és a bérköltségeket is visszavágják 30 százalékkal. A Londoni Értéktőzsdén közzétett intézkedési tervben külföldi boltbezárások tervei nem szerepelnek.

Szakértők korábban felvetették, hogy a cég súlyos hazai problémái miatt a magyarországi vagy más kelet-európai piacokról való kivonulását is meg kellene fontolnia a Tescónak, hogy az így befolyó bevételből enyhítse hazai problémáit. Ez azonban egyelőre csak felvetés vagy spekuláció, amelyet a Tesco magyarországi kommunikációs igazgatója még hipotetikusan sem akart kommentálni a VS.hu kérdésére.