3200 milliárd forint értékben rendeltek az új Teslából

Forrás: Tesla

-

Eddig 276 ezer előrendelés érkezett a Tesla új autójára, amit leghamarabb 2017 végén kaphatnak meg a tulajdonosok.


Az elektromos autójáról ismert Tesla néhány napja bemutatott kis autója, a Tesla 3 iránt óriási az érdeklődés. A Wall Street Journal amerikai gazdasági lap online verziója szerint 276 ezer megrendelés érkezett az új autóra, amely 5 utas számára is kényelmes, üvegtetős, és a legmodernebb vezetéstámogató rendszerek is rendelhetőek hozzá. A Tesla alapító-tulajdonosa, Elon Musk ígérete szerint az autó egyetlen feltöltéssel megközelítőleg 350 kilométert tud megtenni, és 6 másodperc alatt éri majd el a 100 km/h-s tempót.Az új modell ára 35 ezer dollártól (9,6 millió forint) indul, de az átlagos ár a különböző extrákkal 42 ezer dollár (11,5 millió forint) lesz. Így a 276 ezer darabos megrendelés elméletileg 11,6 milliárd dolláros (3,2 ezer milliárd forintos) bevételt termelne a cégnek, ami közel a triplája a Tesla tavalyi 4 milliárd dolláros (1,1 ezer milliárd forintos) bevételének.


Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy egy olyan autóra érkezett 276 ezer megrendelés, amely legkorábban 2017 végén, 2018 elején kerülhet az új tulajdonosokhoz. Addig pedig a megrendelők egy része visszaléphet, ahogy a végleges ár sincs kőbe vésve. Természetesen újabb megrendelők is jöhetnek. Emellett a többi autógyártó elektromos autója is ronthatja a Tesla piacát, még akkor is, ha a most beharangozott 350 kilométeres hatótávolságával várhatóan az egyik legjobb lesz az új Tesla.Mennyi bírnak?

A Buksza által az elmúlt hónapokban kipróbált elektromos autók közül a Volkswagen elektromos Golfja bár 190 kilométeres hatótávolságot ígér, a valóságban inkább csak 170 kilométerre képes. (Az e-Golfról itt olvashat részletesen.) A BMW villanyautója, az i3-as papíron 130-160 kilométert tud, a valóságban ez inkább 120-140 kilométer. (Az i3-asról szóló cikkeket itt és itt találja.)

Az általunk korábban (még 2014-ben) kipróbált Nissan Leaf nyáron akár 200 kilométer lezavarására is képes lehet, a tavaly bemutatott nagyobb akkumulátoros Leaf pedig már 250 kilométert tud a Vezess.hu cikke szerint. A globális villanyautó-piacon egyébként a Nissan áll az élen. A világ legnagyobb példányszámban eladott elektromos autója a Nissan Leaf, amely 9-11 millió forintba kerül, azaz nagyjából annyiba, mint a most bemutatott Tesla.