19 milliós bírság a MagNetnek az afrikai útlevelek elfogadásért

-

A Magyar Nemzeti Bank a Bissau-guineai útlevelek felhasználásával nyitott számlák miatt folytatott vizsgálatot. Politikusoknak volt ilyen útlevele, állítólag Simon Gábornak is.


Az MNB célvizsgálata szerint a MagNet Bank több ponton megsértette a pénzmosás elleni törvénynek az ügyfél azonosítására és a személyazonosság igazolására vonatkozó szabályait. A pénzintézet nem tett eleget azon rendelkezéseknek sem, amelyek a banki ügyintézők bejelentéseit, illetve azok továbbításának kötelezettségét szabályozzák.
Kifogásolták a MagNet Banknál indított belső ellenőri vizsgálatok szabályosságát is.

Mint ismert, a hírek szerint Simon Gábor , az MSZP volt elnökhelyettese, illetve nyolc másik ember is Bissau-guineai útlevéllel nyitott bankszámlát a Magnet Bankban az országgyűlési választásokat megelőző fél évben. A bank akkor azt közölte, hogy valóban kilenc embernek van ilyen számlája, de azokon nem volt pénzmozgás. Simont márciusban vették őrizetbe, miután kiderült, hogy több százmillió forint van a nevén egy osztrák bankban; és meggyanúsították azzal is, hogy hamis afrikai útlevéllel nyitotta számláját a Magnet Bankban. Ezt Simon ügyvédjén keresztül tagadta, és azt állította, hogy az útlevél nem is létezik.

Az MNB a 19 millió forintnyi bírság mellett kötelezte a MagNet Bankot, hogy folytasson le belső vizsgálatot a jogsértések tisztázására, és a felelőssel vagy felelősökkel szemben tegye meg a szükséges intézkedéseket.