15 év múlva problémás lesz a nyugdíjrendszer finanszírozása

-

Két megoldás van, ebből az egyik nem járható. A másik meg nem népszerű.


Problémássá válik a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után – mondta Botos Katalin közgazdász az M1-en. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken megjelent tanulmánya szerint 2060-ra a magyar népesség száma csaknem 2 millióval csökken, a legalább 65 évesek aránya megközelíti az egyharmadot.

A nyugdíjasok aránya nő, a gyerekek alacsony száma miatt viszont egyre kevesebben lesznek rövidesen munkaképes korúvá válók – mondta Botos Katalin. A közgazdász szerint, ha a befolyó és a kifolyó pénz között ilyen nagy a különbség, mint most, alapvetően két megoldás van.

Ebből az egyik, a járulékok növelése nem járható út, mert így versenyképtelenné válnak a cégek, csökken a gazdaságba beáramló tőke. A másik lehetőség a juttatások csökkentése, ami vagy az alapnyugdíj mérséklésével, vagy a nyugdíjkorhatár növelésével érhető el, hogy hosszabb ideig érkezzenek a befizetések a rendszerbe – fejtegette a közgazdász, aki az Antall-kormány tárca nélküli minisztere volt. (Ő vetette fel, hogy a gyerekek számát bele kellene számítani a nyugdíjba.)

Szerinte „mély gyökerű a probléma, a megoldást a társadalom szemléletének változtatásával kell kezelni: egyre későbbre tolódik a családalapítás, de a társadalom rá fog jönni, a nagy család nem teher, hanem lehetőség”.