Orbán elszámította magát?

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A német sajtó szerint az internetadó ügyében mindenképpen. Lapszemle nyugatról.A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) Konzultálni a néppel címmel jelent meg írás, melyben kiemelték, hogy sokat elmond Orbán Viktor politikáról és a demokráciáról alkotott felfogásáról az a megoldás, amelyet „az internetadó ügyében elszenvedett vereség" miatt választott.

A nemzeti konzultáció Orbán saját "találmánya", és "nagyon büszke rá" - írta a FAZ tudósítója, felidézve az Alaptörvényről folytatott konzultációt és egy német lapnak adott interjút, amelyben a kormányfő hangsúlyozta, hogy szerinte a demokrácia biztosítéka nem az alkotmány, és nem is a törvényhozás, hanem maga a nép. A FAZ azt sem mulasztja el hozzátenni, hogy a nemzeti konzultáció kevéssé kötött forma, és a kérdések kiválasztásával és megfogalmazásával irányítani lehet a diskurzust.

A lap kommentárt is közölt Orbán megtisztítja a terepet címmel, amelyben kiemelik, hogy a kormányfőnek vereséget kellett elkönyvelnie, de az ellenzék „korán örül, ha azt gondolja, hogy meggyengült ellenféllel van dolga".


A civilek sikere

A Die Welt Orbán Viktor visszavonulója az internetadó ügyében címmel közölt cikket. Eszerint a magyarok „minden társadalmi rétegen átívelően adtak hangot" tiltakozásuknak, „sokkal erősebben, mint ahogy azt az erőtlen ellenzéki pártok valaha is meg tudták volna szervezni", ezért a terv visszavonása a civil társadalom sikere.

A lap nyomtatott kiadásában Orbán bajban címmel olvasható Boris Kálnoky kommentárja, amely szerint a kormányfő mindenütt "súlyos bajokba" ütközik, és ugyan csatárnak számít a pályán és a politikában is, de jelenleg "a gólvonalon áll", és védekeznie kell.


Az internetadó ügyében Orbán "elszámította magát", de ez csak az egyik gond, amely téves helyzetértékelése miatt következett be; a legnagyobb baj a magyar-amerikai kapcsolatokban kialakult "mély válság" - írta az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban a Die Welt szerzője, aki szerint Orbán tudta, hogy Washingtonban kételkednek demokratikus elkötelezettségében, de a "büntetés súlyosságára" nem számított.


A liberális Süddeutsche Zeitung online kiadásában Az utca győzelme címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki úgy vélte, hogy a visszavonulás az internetadó ügyében "a kudarc beismerése", és hangsúlyozta: új jelenség, hogy tízezrek tüntetnek az utcákon, és köztük nem csak olyanok vannak, akik szemben állnak Orbánnal.

Ez veszélyes a miniszterelnöknek, mert a tervezett adó által kiváltott düh mellett az "Európa-ellenes és egyre inkább oroszbarát" politikától való elfordulásra irányuló követelések is megjelentek a demonstrációkon, és nem lehetett előre látni, hogy a tiltakozási hullámból kialakul-e egy széles körű kormányellenes mozgalom - fejtette ki.Behúzta a féket

Mégsem "Viktátor" címmel írt rövid kommentárt szombaton a Die Presse arról, hogy a magyar kormányfő visszavonta az internetadót. Orbán Viktor behúzta a féket: pénteken visszavonta az internetadót - írta az osztrák konzervatív lap. A cikk szerzője szerint a tiltakozási hullám azzal fenyegetett, hogy a kormányt is elsodorja. "Nem a nép ellen kormányzunk, hanem a néppel" - idézte Orbán Viktort a szerző, aki szerint az eddig "unortodox" reformjairól ismert kormányfő új hangot ütött meg. A cikk írója szerint olyan taktikai manőverről van szó, amellyel a miniszterelnök ki akarja fognia szelet a tüntetők vitorlájából.